Sreda 05.09.2012.
04:46
Beta

Jahjaga: Integritet Kosova je potpun i garantovan

Atifete Jahjaga: Neće biti podele teritorija, razmene teritorija i premeštanja stanovništva između Kosova i Srbije
 


Jahjaga u intervjuu za septembarski broj beogradskog časopisa Kord (CorD) na engleskom jeziku rekla da je normalizaciju odnosa Kosova i Srbije moguće ostvariti jedino dijalogom u kojem su "strane potpuno jednake, ako postoji pun reciprocitet o svim pitanjima i rešenja su evropska".


Ona je naglasila da je Kosovo spremno na dijalog, ali da ne može da prihvati "kompromis" oko nezavisnosti i suvereniteta republike Kosovo.


"Integritet Kosova je potpun i garantovan i čvrsto sam protiv bilo kakavih podela po etničkim ili drugim linijama između Republike Kosovo i Republike Srbije. Neće biti podele teritorija, razmene teritorija i premeštanja stanovništva", rekla je Jahjaga za CorD.


Ona je rekla da nije teško postići sporazum "ako postoji iskrena želja, ako se poštuju principi odnosa između država i ako se prihvati realnost i niko ne pokušava da kroz dijalog vrati prethodno stanje".


Jahjaga je rekla da je do sada postignuto sedam sporazuma ali da usled opstrukcije iz Srbije ima teškoća u sprovođenju tih sporazuma, i da je Kosovo tražilo od EU da nađe format i mehanizam koji bi "naterao zemlje da sprovedu svaki detalj sporazuma postignutih u Briselu".


Predsednica Kosova je ocenila kao "dobru vest" to što je nova vlada u Beograda pokazala odlučnost da sprovede sporazume postignute ranije u Briselu i naglasila da nije važno na kom nivou se dijalog vodi, već da obe strane u potpunosti sprovedu dogovore.


Jahjaga je rekla da na Kosovu ima tri opštine sa srpskom većinom, koji, uz "uz pomoć i podršku srpske vlade, odbijaju da se integrišu u institucije Republike Kosovo".


"Niko ne veruje da je ovo odbijanje održivo rešenje, a svakako to nije dobro rešenje", istakla je Jahjaga i dodala da u tim opštinama živi oko 40.000 ljudi, što je manje od tri odsto od ukupnog stanovništva Kosova, dok oko 100.000 Srba živi u drugim kosovskim opštinama.


Navodeći da je Kosovo "država izgrađena na građanskim principima", ona je rekla da vlasti u Prištini žele da svi Srbi na Kosovu "bez obzira da li žive na granici sa Srbijom ili u centralnom Kosovu uživaju u jednakim pravima i slobodama".


"Očekujemo da će Srbija kroz evropske strukture i direktne bilateralne kontakte ukinuti sve paralelne i ilegalne strukture i naći održiva i evropska rešenja za prava zajednica, rešenja koje bi Srbija takođe bila spremna da sprovede na svojoj teritoriji", rekla je predsednica Kosova.


Predsednica Kosova je navela da pitanje srpske zajednice na Kosovu "treba gledati na integralan način, sa ciljem (njenog) učešća u institucijama i vlasti", i dodala da bi bilo "potpuno nepravedno i nehumano" kada bi Srbi na severu Kosova imali veća prava nego oni koji žive južno od Ibra.

2024 © - Vesti online