Utorak 04.09.2012.
18:11
B92

Asfalt posut milionima evra

Susret Milutina Mrkonjića i Velimira Ilića 
 

Da li izgradnja kilometra autoputa kroz brdovit kraj, od Ljiga preko Takova do Čačka, vredi 7,5 miliona evra? Da li kilometar Koridora 11 košta isto toliko kroz ravnicu između Obrenovca i Ljiga, kao što je procenila jedna strana kompanija? Ili je realno da bude 2,5 miliona evra manje, pita Velimir Ilić, ministar građevinarstva i urbanizma.

"Ne mogu asfalt, tampon, čelik i radna snaga da budu duplo skuplji nego na drugim mestima. Ako domaći konzorcijum kaže da može da radi za 4,5 miliona evra po kilometru, onda ova deonica ne može da košta više od pet miliona evra ", kaže Ilić.

Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije, kaže da na cenu autoputa utiče konfiguracija terena, trasa, da li ima mostova, tunela, nadvožnjaka i da li je urađena eksproprijacija.

On smatra da je Koridor 11 skuplji, jer je dosta zahtevniji za građenje nego Koridor 10, izuzimajući Sićevačku i Grdeličku klisuru.

"Dobar projekat, premer i predračun radova pola su posla. Kada tako odredite vrednost investicije, ponuđene cene radova mogu da budu oko 10 odsto više ili niže. Problem je ako bez projekata, eksproprijacije i valjane analize krećete u prikupljanje ponuda. Postoji opasnost da dobijete damping cene, kao što nam se desilo na južnim deonicama Koridora 10 ili nerealno visoke cene", kaže Rodić.

2024 © - Vesti online