Utorak 04.09.2012.
16:21
Beta

Dobio 100 dana kućnog pritvora zbog uvrede episkopa Irineja

Vladika bački Irinej
 

"Ukoliko osudjeni samovoljno napusti prostorije, i to jednom u trajanju od 12 sati, odnosno dva puta u trajanju od po šest sati, sud će odrediti da ostatak kazne izdržava u zatvoru", navodi se u rešenju u koje je agencija Beta imala uvid.

Petakovu je 2008. godine prvo bila izrecena novčana kazna od 100.000 dinara, koja je potom 2011. godine zamenjena zatvorskom u trajanju od 100 dana, nakon čega je 2012. osudjeni zatražio da se zatvorska kazna zameni kućnim pritvorom.

Petakov je osudjen za uvredu bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve Irineja (Mirka Bulovića), koji ga je tužio 2005. godine, jer je Petakov u nastupu u jednoj televizijskoj emisiji rekao da SPC podržava odredjene ekstremištičke grupacije u Srbiji.

Petakov je tada episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao "četiri jahača apokalipse".

Pojedine nevladine organizacije su ranije oštro kritikovale presudu i podsetile da je sudija Miroslav Bošnjak, izričući presudu, rekao datakva uvreda protiv crkve nije zabeležena ni u vreme "najstrašnijeg komunizma", kao i da je i on, kao hrišćanin, uvredjen zbog istupa Petakova.

NVO su ukazale i da je sud odbio da izvede bilo koji predloženi dokaz i da je odbio da sasluša oštećenog Irineja.

Irinej je u gradjanskoj parnici takodje tužio Petakova i tražio odštetu od milion dinara, ali sud je to odbio.

2020 © - Vesti online