Utorak 04.09.2012.
13:32
B92

Nema udžbenika za Albance s juga?

Ministar Obradović nema informacije o tvrdnjama u saopštenju Inicijative i daje uputstva gde mogu sve da nađu
 

Međutim, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović rekao je da ministarstvo nema informacije o tvrdnjama u saopštenju Inicijative.

"Možete na našem sajtu da nađete za prvi, drugi, treći i četvrti rared koji su udžbenici prevedeni, ko su autori, ko su izdavači, uključujući tri domaća i jednog stranog izdavača iz Albanije. Knjige koje se nabavljaju iz inostranstva, primera radi, moraju da budu u skladu s našim nastavnim planom i programom jer neke stvari iz naše zajedničke prošlosti mogu biti objašnjene na načn koji nije u skladu s nastavnim planom i programom pa se zato insistira da to predloži Nacionalni savet, zavod oceni, pa da se tek onda ulazi u nastavu", objasnio je Obradović.

Inicijativa mladih za ljudska prava ukazala je na to da je u prethodnoj školskoj godini jedini udžbenik na maternjem, albanskom jeziku, koji su prvaci sa juga Srbije imali bio Bukvar, dok učenici ostalih razreda, osim udžbenika za jezike, nisu imali nijednu drugu knjigu na svom jeziku.

Prema podacima Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji, za nesmetano odvijanje nastave potrebno je oko 100 udžbenika za osnovne i oko 400 za srednje škole svih profila.

2024 © - Vesti online