Utorak 04.09.2012.
06:42
AAP

Slepa žena raspoznaje svetlost

Dijana Ešvort iz Viktorije sada raspoznaje nešto svetlosti, a nakon što joj je uređaj uključen prošlog meseca na melburnskom Bioničkom institutu, koji je takođe bio prvi u primeni bioničkog uveta.

Nova nada za slepe: Dr Peni Alen i Dijana Ešvort
 


- Nisam znala šta da očekujem, ali sam odjednom bila u stanju da vidim malo svetla - navela je gospođa Ešvort u saopštenju ove nedelje. - Bila sam očarana. Svaki put, za vreme stimulacije, ispred moga oka pojavljivao se drugačiji oblik.


Gospođa Ešvort izgubila je vid zbog pigmentoznog retinitisa, bolesti koja je nasledna.
Uređaj sa 24 elektrode ie dizajniran, izrađen i testiran u timu koji vodi profesor Rob Šeperd, direktor Bioničkog instituta. Ugradila ga je Peni Alen, hirurg-specijalista Centra za istraživanje oka Australije, sa drugim članovima ekipe iz Kraljevske bolnice za oko i uvo.


- Ovo je prvi put na svetu - kaže doktor Alen. - Ugradili smo uređaj iza mrežnjače, a pokrenut je i stimulisan tek kad se oko u potpunosti oporavilo od operacije.


Profesor Šeperd navodi da su istraživači radili sa gospođom Ašvort na tome da odrede šta ona vidi svaki put kada mrežnjača biva stimulisana.


- Tim sada utvrđuje pojavu oblika, sjaja, veličine i lokacije bleska svetla, da bismo utvrdili kako mozak raspoznaje ovu informaciju. Dolaženjem do takve, jedinstvene informacije, moći ćemo da u narednim godinama unapređujemo našu tehnologiju.


Sledeći korak u razvoju bioničkog oka biće postavljanje spoljne kamere.

2024 © - Vesti online