Sreda 05.09.2012.
02:30
Vesti

Mokbel otkriva način lažiranja?

Da li će pomoći u istrazi u konjičkom sportu - Toni Mokbel
 

Ranije prošle nedelje viši službenik Barvon zatvora je u ime načelnika komisije Sela Perne, stupio u kontakt sa Mokbelom kako bi im pomogao u istrazi.

Skraćenje zatvorske kazne

 

Mokbel je više puta izjavljivao kako nema nameru da odaje svoje saradnike, a više puta je odbio ponudu policije da im bude svedok saradnik. Perna tvrdi da njegovim pitanjima neće tražiti od Mokbela da imenuje pojedince ili odaje osobe koje stoje iza navodne korupcije.
Mokbel je zatvorskoj upravi već nagovestio da ne planira da sarađuje u Perninoj istrazi kao ni u bilo kojoj istrazi, iz koje bi mogao da ima ličnu korist. Ipak, njegova saradnja mogla bi da dovede do skraćenja zatvorske kazne, kada dođe vreme da se razmatra njegova molba. Prema najavama Ministarstva pravde Mokbel bi mogao da se nađe na slobodi tek 2033. godine, a u međuvremenu on je uložio žalbu na ranije presude.

- Već duže vremena sugerisano je da Mokbel poseduje dosta informacija po tom pitanju, zbog čega želimo da u interesu istrage čujemo i njegovo mišljenje, rekao je Perna.


Načelnik Komisije za očuvanje integriteta konjičkog sporta izjavio je kako se neće ispitivati specifične optužbe, niti će od Mokbela biti zahtevano da pominje imena, već žele da čuju samo njegov stav i iskustva o radu u konjičkom sportu.


Povodom informacije o korupciji u konjičkom sportu vrednom tri milijarde dolara pokrenute su tri istrage, a jedna od njih je ona koju vodi Perna. Kontrolori regularnosti konjskih trka u Viktoriji, tokom istrage, tražiće od džokeja da odgovaraju na pitanja o nameštanju trka, a posebno će se baviti trkom održanom u aprilu prošle godine u Krenbornu, na kojoj je pobedilo grlo Smoking Aces koji je jahao džokej Deni Nikolić.


Purana, specijalna policijska jedinica za borbu protiv organizovanog kriminala istraživaće korupciju u konjičkom sportu, ali kao deo šire istrage koje se bavi i ubistvom Lesa Sambe, koji je u februaru prošle godine likvidiran u Midl Parku.


Sel Perna je najavio da će poslati službeno pismo Mokbelu u kome će tražiti da bude spreman za razgovor posredstvom Komisije za očuvanje integriteta konjičkog sporta, koja nema izvršnu moć. Najavio je spremnost da lično ode u Barvon zatvor, kako bi se susreo sa Mokbelom gde bi proćaskali. Za saradnju, osuđeni narko-diler, navodno ne bi dobio nikakve privilegije.


Istraga koju prevodi Sel Perna nije glavna istraga koja je pokrenuta o navodnoj korupciji u konjičkom sportu, ali će se pozabaviti metodama na koji poznati kriminalci vrše uticaj na konjički sport.


- Ukoliko postoji problem, moramo da ga identifikujemo i pronađemo način da ga rešimo, rekao je Sel Perna.

Klađenjem zarađivao nedeljno 500.000 dolara

 

Mokbelu kome je ranije zvanično zabranjeno da se kladi na konje kao i da posećuje hipodrome, bio je poznati kladioničar, a veruje se da je od više džokeja dobijao informacije o načinu kako da se kladi na trke. Jedan od džokeja je istražiteljima potvrdio da ga je Mokbel platio blizu 100.000 dolara za insajdersku informaciju iz konjičkog sporta.


Nakon toga je Mokbelu zabranjeno da bude vlasnik konja galopera, a do tada je imao suvlasništvo u grlu Kilmor, vrednog više miliona dolara. Mokbel je ostao bez suvlasništva nad konjem u visini od 1,2 miliona dolara, nakon što je policija utvrdila da je novac zaradio kriminalnim radnjama i da se, pored zabrane, kladio na lažna imena. Tokom sezone prolećnih konjskih trka pre jednu deceniju, Mokbel je na falsifikovane račune uspevao da klađenjem nedeljno zgrće blizu 500.000 dolara.

2024 © - Vesti online