Ponedeljak 03.09.2012.
11:08
Vestionline

Hoće li Holandija eutanizovati sopstvenog princa?

Kraljica Beatris i princeza Mabel na kraju odlučuju o životu ili smrti princa
 

Holandski princ (44) 9roveo je 23 minuta zatrpan snegom, a njegov mozak je predugo bio bez kiseonika. Posledica toga je koma iz koje su skoro nikakve šanse da se probudi.

"Pitanje je hoće li ikad ponovno moći da vodi normalan život. Šanse za to su minimalne. Da se nalazi u holandskoj bolnici, lečnici bi ga odavno skinuli s aparata za veštačko održavanje na životu", izjavila je ovih dana holandska parlamentarka Helen Dupis, članica organizacije za osobe s invaliditetom i etičar medicine.

Njeni komentari prekinuli su javnu ćutnju o ovom slučaju, iako su mnogi te opaske ocenili "neosetljivim".

Naime, holandska princeza je svaki dan uz suprugov bolesnički krevet, a gotovo svakog vikenda u Velikoj Britaniji je i njegova majka, kraljica Beatris. Princ Friso leči se u Londonu jer je u tom gradu do nesreće živeo sa suprugom Mabel.

Holandijom kruže glasine da bi princa njegova supruga i majka mogle da premeste u neku od bolnica u domovini. Ako se to dogodi, on bi mogao postati najpoznatiji pacijent koji je podvrgnut eutanaziji pod novim zakonom te zemlje. Ta bi mogućnost sigurno izazvala pravu buru u zemlji.

"Sigurna sam da bi lekari, da je neko drugi na mestu princa Frisa, odlučili da prekinu veštačko održavanje u životu. Šta god da odluči kraljevska porodica, mogu očekivati žestoke kritike", zaključila je holandska TV voditeljka Marijke Amado.

Da tragedija bude veća, reč je o možda najomiljenijem članu kraljevske porodice, koji je simpatije naroda stekao kada se usprotivio negativnoj oceni parlamenta i premijera o svojoj izabranici i ipak se oženio Mabel Smit.

Holandski parlamentarci bili su protiv tog braka, ističući da je Mabel sakrila informaciju o vezi s holandskim mafijašem, likvidiranim u Amsterdamu. Par se ipak venčao 2004. godine, a princ se uoči toga morao odreći prava na krunu za koju je bio drugi u redu prema pravu nasleđivanja.


"Siguran sam da bi njegova smrt izazvala u Holandiji jednaku reakciju javnosti kao što je to bio slučaj s tragičnom smrću princeze Dajane", izjavio je Ari van der Vaj, portparol kraljevske porodice.

U Holandiji se trenutno 30 pacijenata u dugotrajnoj komi veštački održava u životu, a od 2002. godine na snazi je takozvani zakon o eutanaziji koji lekarima daje teoretsku mogućnost da okončaju lečenje ako procene da nema šanse da se pacijent oporavi i ako pati.

Međutim, ova teoretska mogućnost je uslovljena. Na ovaj način mogu umreti samo pacijenti stariji od 16 godina, sve druge opcije moraju biti iprobane, a traži se i nzavisno stručno mišljenje. Ovakav zakon donet je i pod pritiskom organizacije koja se bori za pravo na smrt, a broji oko 130.000 članova.

"Ako se pacijentovo stanje ne popravi, uobičajena je procedura da se održe konsultacije o nastavku terapije", objasnio je Ervin Kompanje iz bolnice Erazmus u Roterdamu.

2024 © - Vesti online