Ponedeljak 03.09.2012.
04:11
Večernje novosti

Kosovo: Srbima ograničavaju slobodu kretanja

Mogu u celu Evropu, ne mogu na Kosovo: Rada Trajković

- Pomenuta odluka je ne samo nelogična već i apsurdna, jer sa srpskim vozačkim dozvolama i registarskim oznakama gradova na Kosmetu koje izdaje MUP Srbije vlasnici vozila mogu da uđu u sve evropske zemlje nevezano za njihovu odluku o (ne)priznavanju jednostrane nezavisnosti Kosova, a na samo Kosovo ne mogu da uđu, što zapravo govori da se samo na Kosovu ograničava sloboda kretanja - rekla je za “Večernje novosti” Rada Trajković, direktor Doma zdravlja u Gračanici i poslanik Jedinstvene srpske liste u takozvanoj Skupštini Kosova.


I ostali predstavnici Srba sa Kosmeta smatraju da pomenuta odluka kosovskih vlasti stavlja u neravnopravan položaj Srbe sa KiM prema ostalim građanima, pri čemu su u najtežem položaju Srbi u sredinama južno od Ibra.


- I samo izdavanje ovih dokumenata Srbima odvija se veoma otežano jer radnici u kosovskim institucijama pred Srbe postavljaju često nerealne zahteve i zahtevaju nepostojeća dokumenta - smatra Goran Arsić, načelnik kosovskog okruga.


Pomenutu odluku kosovskih vlasti načelnik Arsić smatra još jednim vidom samovolje i pritiska na srpski živalj da se integriše u nelegalni kosovski sistem.

Albancima vraćaju novac

I dok je od maja meseca na Kosovu zabranjen saobraćaj vozilima sa registarskim oznakama gradova na Kosmetu (čemu se još uvek odupiru Srbi sa severa pokrajine) vozila sa oznakama gradova u centralnoj Srbiji prilikom ulaska na Kosmet moraju platiti osiguranje, koje za nedelju dana iznosi 20 evra. Pomenuto pravilo, međutim, ne važi za Albance koji žive u opštinama na jugu Srbije - Preševu, Medveđi i Bujanovcu, kojima se, po saznanjima srpskih predstavnika, taj novac vraća, odnosno refundira.

2024 © - Vesti online