Utorak 04.09.2012.
03:48
Vesti

Hazari nestali u vodama oko Jave

Spasavanje nakon što je potonuo brod s azilantima
 

Kada je njihov brod potonuo, jedan azilant je kazao kako je očajnički molio svoju sestru da ostane s njim, dok su se satima držali za ruke u vodi nadomak indonežanske obale. Međutim, umorna i ranjena, sestra Muhameda Zahira nije mogla više da izdrži, skliznula mu je s ramena i nestala u talasima pre nego što su stigli spasilački čamci.


- Rekla mi je: "Ubiću se, hajdemo zajedno". Kazao sam: "Molim te, izdrži", ali je nestala - kaže Zahir.

Dok su mu suze tekle niz lice, Zahir (25) je opisivao šta se dešavalo. Kao i drugi na krhkom drvenom ribarskom brodiću, Zahir je po etničkom poreklu Hazar. Svi su bežali od progona u Avganistanu.
 

Spaseno svega nešto više od trećine azilanata
 


Zahir je jedan od 54 preživela. Njegova sestra imala je 29 godina i jedna je od stotinu njih koji se sada vode kao nestali.


Indonežanski spasioci prebacili su nađene u vodi na veći brod australijske mornarice, a zatim ih prevezli u ruku Merak. Među njima su bile i dve žene i desetogodišnji dečak. On je tiho sedeo na palubi i jedino što je govorio jeste njegovo ime, Emid, kao i da je izgubio oca, ujaka i rođaka. Svi su platili po 5.000 australijskih dolara za riskantno putovanje u Australiju. Sada će biti prebačeni u pritvor u Indoneziji.
 

Po odlasku, Zahir je još jednom molio da mu se dozvoli da uđe u Australiju.
- Australijanci su humani. Oni vole ljude - poručio je.
 

Traženje nestalih je nastavljeno.

Krijumčari bi da preteknu zakon

Ministar unutrašnjih poslova Džejson Kler dao je ovdašnjoj javnosti detalje o spasavanju, ali i rekao da se strahuje da su nestale do 144 osobe. Posle 48 sati, izgledi da budu nađeni bitno se smanjuju - naveo je on.
Ovo je osmi brod sa azilantima za samo šest dana i ministar kaže da krijumčari sada žure da pošalju što više izbeglica kako bi uhvatili vreme pre nego što Australija izglasa zakon o njihovom procesuiranju u drugoj zemlji.

2024 © - Vesti online