Nedelja 02.09.2012.
20:05 >> 20:42h
Beta, RTS

Vlada: Fusnota na tabli nije obavezna

Instrukcija obezbeđuje asimetrično predstavljanje privremenih institucija samouprave u Prištini
 

"Ova instrukcija obezbeđuje asimetrično predstavljanje privremenih institucija samouprave u Prištini, i njome je predviđeno da, pored table na kojoj je ispisano "Kosovo *" (Kosovo sa zvezdicom) u svim pratećim dokumentima tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom pominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu", navodi se u saopštenju izdatom posle sednice Vlade.

Dodaje se da je instrukcija doneta sa ciljem otklanjanja štete nastale odsustvovanjem predstavnika drzavnih organa sa regionalnih skupova.

"Odsustvovanjem sa regionalnih skupova, na osnovu obaveze proizašle iz prethodne instrukcije, predstavnici Srbije bili su lišeni mogućnosti da na njima zastupaju državnu politiku prema Kosovu i Metohiji i interese Srbije. Takođe, odsustvovanjem sa regionalnih skupova, Srbija je imala direktne i indirektne ekonomske štete", navela je Vlada.

Predstavnici državnih organa obavezani su da kod domaćina skupova i predstavnika Evropske unije insistiraju na doslednoj primeni predstavljanja privremenih institucija samouprave u Prištini, bez isticanja zastave i drugih obeležja, a zahtevaće se i prisustvo predstavnika UNMIK-a.

"U slučaju da predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini nisu predstavljeni u skladu sa ovom instrukcijom, predstavnici državnih organa Srbije napustiće skup uz pisani protest organizatoru", navela je Vlada.

2024 © - Vesti online