Nedelja 02.09.2012.
17:02 >> 18:51h
Beta

Završen Aeromiting u Batajnici: Vučić zadovoljan

Najatraktivniji je bio letački program: Posetioci mogli da vide i defile (nalet) nekoliko desetina aviona i helikoptera
 

Najatraktivniji je bio letački program u okviru kojeg su posetioci mogli da vide defile (nalet) nekoliko desetina aviona i helikoptera Vojske Srbije. Posetioci su mogli da vide i najmodernije avione poput švedskog Gripena, ruskog Mig-29 M2, Jurofajtera, francuskog Rafala, američkog F-16 i druge. Svoje umeće predstavila je i ruska akro-grupa "Striži" koja leti na avionima Mig-29.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je aeromiting "Batajnica 2012", kojim je obeleženo 100 godina srpske avijacije, postigao izvanredan uspeh i zahvalio Vojsci Srbije na prikazanom znanju i veštinama. Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je manifestacija prošla bez incidenata i uz učešće gotovo svih najboljih aviona na svetu, što, kako je istakao, na najbolji način predstavlja Srbiju.

Pročitajte još:

* Piloti: Defile aviona oduševio publiku u Batajnici

* "Vlada da osnaži odbranu zemlje"

Govoreći o mogućnostima nabavke novih aviona za Vojsku Srbije, on je rekao da je država, pre svega, orijentisana na razvoj domaće odbrambene industrije i razvoj i prodaju domaćeg naoružanja.

"Kada budemo imali dovoljno novca, onda ćemo krenuti u nabavke. Postoje  razmišljanja i predlozi, ali prvo treba nešto da zaradimo, pa da nešto kupimo", rekao je Vučić.

Miting na aerodromu u Batajnici oduševio ministra odbrane Aleksandra Vučića

Ministar odbrane je rekao da je miting bio izvanredna prilika i za promociju novog domaćeg školskog aviona Lasta, i dodao da su već uspostavljeni određeni kontakti s nekim zemljama čiji su predstavnici zainteresovani za posetu fabrici Utva u Pančevu.

Prema njegovim rečima, biće nastavljena ulaganja u razvoj infrastrukture u vazduhoplovstvu, što će omogućiti da do kraja godine na batajničkom aerodromu budu završena dva objekta za smeštaj tehnike.

Sa ulaznicama 74.000 posetilaca

Vučić je naveo i da je mitingu prisustvovao najveći broj građana do sada, koji su došli da vide ne samo strane već i domaće avione.

Govoreći o poseti na mitingu, on nije želeo da napravi procenu, ali je rekao da su mu piloti rekli da je taj broj prevazišao prethodni skup 2009. godine. Vučić je rekao da je do 11 sati, do kada su posetioci ulazili sa ulaznicama, kroz kapije prošlo 74.000 ljudi, ali da je najveći broj ljudi došao posle toga.

2024 © - Vesti online