Nedelja 02.09.2012.
21:51
Beta

Japan želi da kupi sporna ostrva u Južnokineskom moru

Foto - arhiva: Japan želi da kupi sporna ostrva i tako razbesni Kinu
 

Brod sa 25 stručnjaka, zvaničnika i novinara obišao je pet nenastanjenih ostrva u Južnokineskom moru, koja kontroliše Japan, ali na njih polažu pravo i Kina i Tajvan.

Deo obilaska je bilo i merenje dubine vode, kako bi se na ostrvima izgradili dokovi.


"Neporeciva je činjenica da su ostrva japanska teritorija, te je naš zadatak da ustanovimo kako najbolje možemo to da iskoristimo", rekao je specijalni savetnik tima japanske prestonice, Jošihiko Jamada.


Predviđeno je da brod, koji je ispolovio kasno noćas iz Okinave na jugozapadu Japana, provede oko 10 sati u istraživanju te oblasti, pre nego što se kasno danas vrati.


Sporna ostrva nalaze se nedaleko od ključnih morskih prolaza u toj oblasti i u okruženju su voda bogatih ribom i neiskorišćenih prirodnih izvora.


Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije komentarisalo put japanske delegacije, ali je on privukao pažnju kineskih medija, a nacionalna Kineska centralna televizija nazvala je istraživanje "ilegalnim".


Tokijski guverner prikupio je u poslednjih nekoliko meseci 1,45 milijardi jena (19 miliona dolara) iz privatnih izvora da bi kupio ostrva od japanske porodice koja je njihov vlasnik.


Stotine Kineza održalo je zbog spornih ostrva u poslednje vreme antijapanske demonstracije u nekoliko kineskih gradova. Antijapansko raspoloženje i dalje je jako u Kini, zbog gorkih uspomena na zločine japanskih vojnika tokom Drugog svetskog rata.

Uprkos tome, ekonomske veze između dve zemlje jačaju.

2024 © - Vesti online