Nedelja 02.09.2012.
14:42
Beta

Nova školska godina počinje štrajkom upozorenja

Nova školska godina - stari problemi: Unija sindikata prosvetnih radnika najavila štrajk
 

Unija sindikata, koja ima članstvo od 30.000 zaposlenih, u oko 700 škola, protest će održati u podne na Trgu Nikole Pašića. Razlozi za nezaovoljstvo su, kako navode u tom sindikatu, loš materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju, ali i generalno loši uslovi rada u školama, kao i odnos države prema prosveti.

Još nije izvesno koliko će škola stupiti u štrajk.

Članovi Unije sindikata će nakon okupljanja na Trgu Nikole Pašića krenuti u protestnu šenju, a svoje zahteve će dostaviti i prijem zatražiti, kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Ivice Dačića i ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića.

"Još prošle nedelje smo zatražili prijem kod predsednika države premijera i ministra. Nadam se da će sutra imati vremena za nas, ako i ne bude razgovora, mi ćemo im naše zahreve ostaviti na pisarnici i ostavićemo im vremena da sve to razmotre", rekao je agenciji Beta predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan
Matijević.

Ministarstvo za prosvetu: Besplatni udžbenici za 300.000 đaka

Iz Ministarstva prosvete poručuju da je sve spremno za početak školske godine, da su škole uređene, u meri koju dozvoljajva ekonosmka situacija, a kao jednu od najvažnijih stvari izdvajaju projekat besplatniuh udžbenika, kojim će ove godine biti obuhvaćeno
četiri generavcije đaka.

 

Besplatne udžbenike, na početku nove školske godine, dobiće više od 300.000 đaka od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Srbiji. Za četiri generacije osnovaca, ili ukupno 303.500 đaka, spremljeno je 2.881.000 knjiga, za šta je izdvojeno oko 750 miliona dinara iz budžeta.

 

Gradska uprava u Beogradu obezbedila je po dva besplatna kompleta udžbenika za sve razrede osnovnih škola, jedan koji će se koristiti u školi, a drugi kod kuće. Školarce će u dočekati i ormarići u kojima će moći da odlažu svoje udžbenike i ostalu školsku opremu.

Taj sindikat traži da prosvetnim radnicima u oktobru plate budu usklađene sa inflacijom, a da od naredne godine imaju zarade 30 odsto veće od proseka. Traže se i bolji uslovi rada i odnos prema prosveti, kao i rešavanje problema viška zaposlenih, a prema podacima tog sindikata više od 3.000 nastavnika nema pun fond časova.

Članovi Unije prvog dana školske godine časove će držati jedino đacima prvacima, a njih će ove godine biti oko 73.000.

Sindikatima obrazovanja Vlada je ponudila povišicu od dva odsto u oktobru i još dva odsto u aprilu, a reprezentativni sindikati su nezadovoljni ovom ponudom. Očekuje se nastavak razgovora.

2024 © - Vesti online