Nedelja 02.09.2012.
13:20 >> 13:30h
Beta

Hrišćanska devojčica lažno optužena za paljenje Kurana

Muslimanski sveštenik devojčici gurnuo u kesu spaljeni Kuran
 

Muslimanski sveštenik Halid Kišti uhapšen je kasno sinoć, jer je navodno podmetnuo stranice Kurana u kesu hrišćanske devojčice, u kojoj su bili spaljeni papiri i pepeo, rekao je policajac Munir Džeferi.

Devojčica je posle Kištijevih navoda optužena za spaljivanje stranica Kurana, što je u Pakistanu ozbiljan prestup koji može biti kažnjen doživotnim zatvorom.

Slučaj hrišćanske devojčice iz Islamabada koja je navodno spalila stranice svete muslimanske knjige izazvao je kontroverze, kako u Pakistanu, tako i u inostranstvu, prevashodno zbog njenih godina i mentalnog stanja, a takođe je podstakao, iz straha od odmazde muslimanskih suseda, egzodus stotine hrišćana iz oblasti u kojoj je optužena devojčica živela.

I njen uzrast je od početka bio problematičan: njena porodica i neki aktivisti za ljudska prava naveli su da devojčica ima 11 godina, dok je medicinski tim koji ju je pregledao utvrdio da joj je oko 14 godina, ali da njen mentalni kapacitet ne odgovara njenom uzrastu, što je dovelo u pitanje njeno mentalno stanje.

Kritičari zakona protiv bogohuljenja u Pakistanu tvrde da oni mogu biti iskorišćeni za vršenje odmazdi, a mnoge pakistanske manjine, uključujući hrišćane, žive u strahu od eventualnih napada. Ljudi otpuženi za bogohuljenje, čak i kad nisu osuđeni, često dođu na metu nasilja radikalnih pakistanskih muslimana i besne svetine.

Jedan Pakistanac koji je u julu optužen za blasfemiju, odvučen je iz policijske stanice u centralnom delu zemlje, prebijen na smrt, a posle toga je njegovo telo zapaljeno. Jedan hrišćanski bračni par je 2010. godine osuđen na 25 godina zatvora zbog toga što su dodirnuli Kuran neopranim rukama.

Malobrojni su oni koji žele da se pozabave tim eksplozivnim pitanjem, pošto su dvojica uvaženih političara, kritičari zakona protiv bogohuljenja, ubijeni prošle godine.

2024 © - Vesti online