Nedelja 02.09.2012.
02:40
N. S. Preradović - Vesti

Uvozimo i jabuke, a ne otplaćujemo kredite

Prema najavama porez na dobit će sa 10 biti povećan na 12 odsto umesto najavljivanih 15 odsto. Koliko to olakšava posao privrednicima?


- Povećanje poreza na dobit, pa makar bilo manje nego što su najavljivali, nije dobro, pogotovo što Vlada ne najavljuje ono što je obećavala, a to su reforme i smanjenje javne potrošnje. Trenutno se nalazimo u stanju tranzicionog kolapsa, pa nikakvo povećanje poreza pa čak i za 20 odsto neće rešiti problem. Čak 60 odsto budžeta države pojedu penzije i plate, a to je neodrživo. Ukoliko ne dođe do smanjenja javne potrošnje crno nam se piše.


Standard građana nikad nije bio lošiji. Ima li poboljšanja na vidiku?


- U ovoj zemlji postoji 900.000 raznih hipoteka. Svaki treći kredit ne može biti vraćen. Ukupan dug države i građana je 37 milijardi evra, a dug po zaposlenom ako se uzme u obzir i kredit države je 11.500 evra. Ljudi iz vlasti pričaju o isplati 13. penzije. Grčka je isplaćivala i 14. penziju, pa vidimo gde je sad. Nažalost, mi smo već ušli u finansijsku spiralu smrti.


Gde je po vama rešenje?


- Mi smo država koja ima potencijale za razvoj proizvodnje, ali problem je to što je u ovoj zemlji skupo raditi, a jeftino uvoziti. Ne moramo da uvozimo, bar ne u tolikoj meri, jabuke, beli luk. Ko kaže da je čokolada iz uvoza slađa od one koja je proizvedena u Srbiji?


Godinama ukazujete na problem sive ekonomije.


- Prisutna je u svim segmentima privrede, a kad je reč o tekstilnoj industriji, na buvljim i robnim pijacama u Pančevu, Novom Sadu, Nišu i Subotici robu svakodnevno prodaje 4.000 nelegalnih prodavaca, a godišnje se na tezgama obrne preko dve milijarde evra robe bez porekla.


Treba li privrednici da se okrenu EU ili, pak, Rusiji i Kini?


- Privrednici treba da se okrenu sami sebi. Niko vam neće pomoći, ako sami ne zapnete. Mada mislim da smo se malo previše otvarali prema EU, a da za to nismo bilo spremni niti konkurentni.


Domaća valuta nikad nije bila slabija. Hoće li pad dinara biti zaustavljen?


- Sa ovako slabašnim stanjem u privredi - teško. Verujem da će evro do Nove godine možda vredeti i čitavih 135 dinara.

2024 © - Vesti online