Ponedeljak 03.09.2012.
01:14
Vesti

Rik Milošević stradao u Avganistanu

Ministarstvo odbrane u subotu je objavilo da su tri poginula bili stacionirani u  brizbejnskim kasarnama "Galipoli" u Enogeri. To su razvodnik Stjepan Milošević (40), redov Robert Poati (23) i vojnik inženjerac Džejms Tomas Martin (21).

Poginuli vojnici:(s leva) Džejms Tomas Martin, Robert Poati i Stjepan Rik Milošević
 

Razvodnik Milošević, iza koga su ostali žena i dvoje dece, u porodici je bio poznat kao Rik, a među prijateljima kao Majlo. Rođen je u Penritu (NSNj) i u armiju došao 2008. Redov Poati rođen je u Kanberi, a uniformu obukao 2009. Martin je rođen u Pertu, a u vojsci je od januara 2011.
 

Vojnike je pobio član Avganistanske narodne vojske, u patrolnoj vazi severno od Tarin Kovta. Ostala dvojica nastradalih, u helikopterskoj nesreći, bili su vojnici australijskih specijalnih snaga, razvodnik Mervin Mekdonald i redov Nataniel Galager.


Predstavnik Ministarstva odbrane saopštio je da su u toku pripreme da se tela vojnika prenesu u domovinu. Pre toga, njima će biti pripremljen ispraćaj u Afganistanu.
Njihove familije odlučiće naknadno da li će držati privatne sahrane ili mogu da prisustvuju predstavnici vlasti, kao što su prva ministarka ili lider opozicije Toni Abot. Tragična nedelja obnovila je debate o australijskoj ulozi u afganistanskom ratu i pitanje kada će zemlja povući odande svoje trupe.
 

Nezavisni član parlamenta Endrju Vilki optužio je ovim povodom gospođicu Gilard da ima "krvave ruke", kada je rekla da ovo neće poremetiti plan boravka trupa u ratom zahvaćenoj zemlji. Ona je za to primila podršku od američke državne sekretarke Hilari Klinton.
 

Sumnja se da je Australijance pobio narednik savezničke avganistanske vojske Hek Matulah.

2024 © - Vesti online