Utorak 27.10.2009.
13:27
Vestionline

Problem oko vraćanja imovine SPC u HR

U izveštaju se ocenjuje da nema pogoršanja u statusu poštovanja verskih sloboda u Hrvatskoj i da vlada, ustav i zakoni poštuju verske slobode,ali se upozorava na sporadične incidente sa pripadnicima SPC i jevrejske zajednice.

Stejt department upozorava na sporadične incidente sa pripadnicima SPC i jevrejske zajednice

Navode se i primeri vandalizma, naročito u ratom pogođenim područjima, usmerenim protiv imovine SPC. Ukazano je na probleme oko vraćanja imovine SPC, kao što su srušena zgrada bioskopa Zagreb na zagrebačkom Cvetnom trgu, 40 stanova u vlasništvu SPC u gradu i zemljište severno od Zagreba.

Pominje se i veliki broj nevraćenih šuma i zemljišta manastira u svim eparhijama SPC u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj se, kako se navodi u izveštaju, događaju dela s prizvukom antisemitizma, kao što je koncert nacionalističkog pevača Marka Perkovića Tompsona uz ustaške pozdrave, objavljivanje popisa na Internetu najuticajnijih Jevreja u Hrvatskoj.

Takođe se navodi kritika književnice Vedrane Rudan koja je na TV Nova zločine izraelske vojske nad Palestincima u Gazi poredila s Holokaustom i sahrana bivšeg komandanta ustaškog logora smrti Jasenovac Dinka Šakića u ustaškoj uniformi, za šta istragom nije nađeno dovoljno dokaza.


 

2024 © - Vesti online