Subota 01.09.2012.
15:36
Vestionline

Marinac bez nogu i ruke savladao "Spartansku trku"

Marinac Tod Lav udove je izgubio u Avganistanu 2010. godine kada je stao na minu, a ovog vikenda učestvovao je u "Spartanskoj trci", testu izdržljivosti održanom u znak solidarnosti i podizanje svesti o ranjenim pripadnicima američkih vojnih snaga.

U takmičenju su učestvovali timovi od po osam članova čija je filozofija, baš kao na ratištu, nikoga ne ostavljati za sobom. Zato ni jedan tim nije mogao da nastavi niti završi trku dok svi njegovi članovi nisu savladali svaku prepreku.

Lavov Tim X-T.R.E.M.E. pomagao mu je na onim delovima koje sam ipak nije mogao da savlada, kao što je penjanje preko 2,5 metara visokog zida. Pomogli su mu i da prođe ispod bodljikavih žica, puzi po blatu i preskoči prepreke. Svi su nosili gas maske, što im je dodatno otežavalo podvig jer one ograničavaju disanje za 30 odsto.

"Tim nosi gas maske kao simbol izdržljivosti i pred nemogućim izazovima", objasnio je Džeremi Sols, osnivač Tim X-T.R.E.M.E.-a.

Lav je i pored svog teškog invaliditeta vrlo aktivan mlad čovek - bavi se sportom i raznim fizičkim aktivnostima i ne dopušta da ga nedostatak udova u bilo čemu sprečava. Iako nema noge na koje bi se dočekao, skakao je padobranom, uz pomoć kolege koji se dočekao umesto njega. Isto tako surfuje i skija, pomoću posebno prilagođenih skija.

A sa samo jednom rukom naučio je da na klaviru svira Bahove kompozicije. Uspeo je da savlada 200 kilograma teškog aligatora, iako sam sada teži svega 45 kilograma.

2024 © - Vesti online