Subota 01.09.2012.
16:54
Srna

SAD: 10.000 ljudi pokupilo smrtonosni hantavirus?

Kabine za posetioce parka zaražene izmetom glodara
 

Registrovano je najmanje šest slučajeva obolelih od hantavirusa pulmonalnog sindroma, oboljenja koje izaziva plućne probleme, a prenosi se urinom, pljuvačkom i izmetom jedne vrste miševa.

Simptomi, grozinca, bolovi u mišićima i vrtoglavica, mogu da se pokažu i poske šest nedelja po izlaganju virusu. Bolest je smrtonosna u 30 odsto slučajeva i za nju ne postoji specifična terapija.

Od početka avgusta preminula su dva kampera koja su boravila u šatorskom kampu Josemit dok se očekuje da će dvoje obolelih najverovatnije preživeti. Vlasti pokušavaju da stupe u kontakt sa 2.900 osoba koja su imala rezervisan boravak u kampu između 10. juna i 24. avgusta.

Nacionalni park Josemit

Portparol parka Josemit rekao je da oboljenje nema veze sa higijenom naselja već je u pitanju priroda u kojoj ima glodara, pa se infekcija ne može izbeći.

Ovo je prva pojava zaraze hantavirusom u Josemitskom nacionalnom parku. Od kada je hantavirus identifikovan u SAD 1993. godine, zabeleženo je ukupno 587 slučajeva oboljevanja ljudi, od kojih je oko trećina bila sa fatalnim ishodom.

2024 © - Vesti online