Subota 01.09.2012.
10:51
Danas

SPO Novi Sad: Vuk nije diktator

Lider SPO Vuk Drašković
 

Gojković navodi da je u četvrtak bio u kancelariji s Draškovićem, kada je predsednik SPO pisao saopštenje.

"Stalno nam se spočitavalo da Vuk stranku vodi maltene kao diktator. Sada se vidi da to nije slučaj. On se, da podsetim, nije slagao ni sa ulaskom u vlast 2004. i 2008. godine. Statut SPO garantuje široku autonomiju lokalnih organizacija stranke, po kojoj o svim političkim pitanjima na opštinskom i gradskom nivou odlučuju lokalni odbori", objašnjava Gojković.

Na pitanje Danasa da li je tačno da Vuk Drašković nije bio konsultovan prilikom donošenja odluke o istupanju iz koalicije s DS, on kaže da je Drašković obavešten nakon što je odluka doneta.

"Imajući u vidu koliko je sva ta agonija s DS u Novom Sadu trajala, Vuk je sve vreme znao da postoji mogućnost da donesemo takvu odluku. Sve se dogodilo u par sati, a Draškoviću je naknadno javljeno", navodi Žika Gojković.

Gojković se pita "zašto se tolika pažnja“ poklanja SPO i njihovoj saradnji s naprednjacima, a da se javnost ne pita „kako to da demokrate sarađuju sa SNS i spremne su da sarađuju s njima gde god je to moguće“.

Potpredsednik Gradskog odbora SPO Nemanja Starović izjavio je da „sasvim sigurno“ neće biti posledica po novosadski odbor stranke i da stav o koaliciji sa SNS neće biti promenjen, jer više ne mogu da sarađuju sa aktuelnim gradonačelnikom Igorom Pavličićem iz DS.

U saopštenju od četvrtka centrale iz Beograda se navodi da Drašković, uprkos ubedljivosti argumenata o "zaveri lokalnih čelnika protiv njegove stranke“, ne može da podrži odluku gradskog i pokrajinskog odbora. "Javnost proziva mene za odluke o čijem donošenju nisam konsultovan, čak ni obavešten“, kazao je Drašković.

SPO je na lokalnim izborima 6. maja nastupao zajedno sa LSV Nenada Čanka. Ta lista osvojila je 15 odborničkih mesta, od čega su tri pripala SPO. Oni su glasali za konstituisanje vlasti sa DS i SPS, potom su istupili iz koalicije s Ligom i sa šest odbornika Romske demokratske stranke oformili odborničku grupu "Svi za Novi Sad", koja je pre nedelju dana potpisala sporazum o političkoj saradnji sa novosadskim odborom SNS.

Te dve odborničke grupe, zatim SPS, DŠ i odbornička grupa sastavljena od pet odbornika koji su izabrani na listi "Dveri“ pa potom isključeni iz stranke i jednog odbornika vlaške stranke Nijedan od ponuđenih odgovora, koji je takođe isključen iz stranke, zahtevaju smenu gradske vlasti i tvrde da imaju većinu u Skupštini grada.

2024 © - Vesti online