Subota 01.09.2012.
13:35
Ž. Marković - Vesti

Smrt svedoka brža od pravde

SUDSKI PREDMETI SKUPLJAJU PRAŠINU: Radomir Pavlović

Pojedini tužioci u ovom tužilaštvu, i pre sudskog procesa, stavljali su se u ulogu sudija i obustavljali istrage, navodeći kao razlog neverovatne stvari poput konstrukcije da "svedok i osumnjičeni pre rata nisu bili u dobrim odnosima".


Posebno je zanimljiv slučaj Bogdanke Damjanović, Srpkinje iz sarajevskog naselja Dobrinja, koja je 1992. u četiri logora maltretirana, prebijana i silovana. Tek 2007. godine ispričala je istražiocima MUP-a RS šta joj se desilo, a odmah nakon toga podneta je i krivična prijava protiv odgovornih. Međutim, Bogdanka je umrla 2011. godine, a istraga o ovom slučaju otvorena je godinu dana kasnije, i velika je mogućnost da bude i zatvorena.

Zbog posledica najtežih maltretiranja, koja uključuju silovanje i prebijanje, Bogdanka je imala niz operacija i četiri moždana udara. Krivičnu prijavu CJB Istočno Sarajevo podnelo je u maju 2007. protiv četiri osobe. Međutim, zbog opstrukcije sarajevskog pravosuđa, Bogdanka nije dočekala pravdu. Umrla je u februaru 2011.


 

Sličnih primera ima i za zločine nad Srbima u Srebrenici i okolini. Predmet protiv Nasera Orića skuplja prašinu u fiokama Tužilaštva BiH već godinama. Predsednik SO Srebrenica Radomir Pavlović kaže da pravosudni organi rade selektivno i procesuiraju samo Srbe.

- Postoje brojni očevici zlodela koji su spremni da svedoče pred sudovima, ali Tužilaštvo i Sud BiH čekaju da oni pomru. Pokretanje sudskih procesa protiv osumnjičenih za zlodela nad Srbima se svesno opstruiše - tvrdi Pavlović.
 

I tužilac pod pritiskom


Predsednik Udruženja logoraša RS Branislav Dukić kaže da je tužilac u Tužilaštvu BiH Vesna Budimir obećala da će tokom septembra neke stvari biti pokrenute s mrtve tačke, ali da je sve jasnije da ta obećanja neće biti ispunjena.


- Budimirova nam je otvoreno priznala da trpi žestoke pritiske muslimanskog političkog vrha da ne procesuira zločine nad Srbima u Sarajevu. Zato ćemo morati da organizujemo proteste pred zgradom Tužilaštva i Suda BiH, tačnije pred bivšim logorom "Viktor Bubanj", čiji sam i ja bio zatočenik - kaže Dukić.

2024 © - Vesti online