Petak 31.08.2012.
18:24
Beta

Skupština Kosova usvojila zakone o prestanku nadziranja nezavisnosti

Skupština samoproklamovane republike Kosovo
 

Skupštini Kosova preostaje da na prvoj narednoj sednici usvoji i 22 amandmana na Ustav Kosova koji se odnose na brisanje ustavnih odredbi koje govore o nadgledanju nezavisnosti Kosova.

File s Fejtom razgovarao o stanju na Kosovu

Evropski komesar za proširenje
Štefan File danas je u Briselu razgovarao sa Piterom Fejtom koji će 10. septembra, kada se okončava nadzirana nezavisnost Kosova, prestati da obavlja funkciju Međunarodnog civilnog predstavnika. Kako su agenciji Beta rekli zvaničnici u kabinetu Filea, bila je to "kurtoazna oproštajna poseta" Fejta evropskom komesaru, a tema razgovora bili su stanje i procesi na Kosovu. Susret je, kako je rečeno, iskorišćen i za "razmatranje mogućnosti za integraciju Kosova u EU". Međunarodna civilna kancelarija je na Kosovu do sada predstavljala Međunarodnu upravljačku grupu koju su činile zapadne zemlje koje su
priznale nezavisnost vlasti u Prištini. Ta grupa je nedavno
proglasila da 10. septembra prestaje "nadzirani suverenitet" Kosova.

 

Očekuje se da 10. septembra Međunarodna upravljačka grupa na sastanku u Prištini donese odluku o prestanku nadgledanja nezavisnosti Kosova. Posle ove odluke predsednica Kosova će ukazom proglasiti usvajanje ustavnih amandmana i izmene i dopune zakona koji se odnose na prestanak nadgledanja nezavisnosti.

Za 10. septembar se predviđa i održavanje svečane sednice Skupštine Kosova. Na tu sednicu će biti pozvani i posrednik u razgovorima o statusu Kosova Marti Ahtisari, njegov zamenik Albert Roan.

Sednica je bila specifična i jer je u praksi primenjena ustavna odredba da se zakon ne može izmeniti ako za njegovo usvajanje ne glasa dvotrećinska većina poslanika iz manjinskih zajednica.

Skupština je najpre većinom glasova usvojila tri amandmana o verskim slobodama koje je predložio poslanik DPK Hidajet Hiseni, ali je Predsedništvo Skupštine Kosova, nakon pregleda elektronskog izveštaja o glasanju, konstatovalo da za amandmane nisu glasali poslanici manjinskih zajednica.

Tako je utvrđeno da je Skupština prihvatila zakon u tekstu koji je predložila komisija, a ne kako su glasali poslanici.

2024 © - Vesti online