Petak 31.08.2012.
17:49
Večernje novosti

Porodica Zarubac: Nebojša ubijen jer je video nešto

Nebojša Zarubac je bio štićenik manastira jadranska lešnica u kojem ga je usmrtio Branislav Peranović
 

Zbog teškog ubistva na svirep način, istraga se vodi protiv vlasnika i osnivača Centra, popa Branislava Peranovića (54), koji se od krvavog događaja 6. avgusta nalazi u pritvoru. Nevena i Miloš, u međuvremenu su saznali da su svi štićenici u Jadranskoj Lešnici premlaćivani nasmrt, za šta prema njihovom mišljenju, odgovornost moraju snositi i SPC i država.

- Nebojša je još pre dve godine nameravao da ode negde u manastir, a kako nije uspeo, ja sam odlučila da mu pomognem. Na internetu sam pronašla telefonski broj Branislava Peranovića i opisala mu našu situaciju. On me je pitao da li znam da se boravak plaća 350 evra, a kada sam rekla da para nemamo, prihvatio je da ga primi i besplatno. Makar da prezimi, tako je rekao - započinje potresnu ispovest sestra Nevena.

Studentkinja prava znala je da će put njenog brata biti trnovit i da će Nebojšu u Lešnici snaći "odvikavanje na suvo". Lekovi su bili dozvoljeni samo prvih desetak dana, a posle više nije bilo nikakve terapije, osim radom i molitvom. To je sve što joj je brat rekao. Mesečno se čula sa Peranovićem i uvek je "sve bilo u redu". Tek posle šest meseci mogla je da razgovara i sa bratom koji joj je, kako kaže, zvučao kao potpuno novi čovek.

- Posle dva-tri meseca odneli smo u Lešnicu dve ovce jer smo osećali potrebu da se nekako odužimo Branislavu. A posle devet meseci Nebojši je odobren izlazak. I tada smo se čuli telefonom i sećam se da mi je rekao da je morao da stopira do kuće u Batalagama, jer nema ni dinara. Sada kažu da se drogirao. Pa sa kojim parama da nabavi narkotike? Pominju i da su našli bensedine, a ja sam sigurna da bi mi pop to rekao iste noći, jer me je prvu zvao - kaže Nevena.

Otac Miloš objašnjava da je sa sinom, kada je došao na vikend, posle dužeg vremena "imao pravi razgovor". Pošto u Batalagama ima automehaničarski servis, dogovorili su se da zajedno nastave posao, ali da se Nebojša najpre vrati u Centar na još tri meseca. Odvezao ga je stric Zoran, a sa sobom su kao poklon poneli drvenu stolicu ukrašenu duborezom. Iste večeri, javljeno mu je da Nebojša više nije živ.

- Moj brat Zoran ga je lično odvezao i pričao sa Peranovićem. Sve je bilo kako se poželeti može da bi par sati kasnije javili da je Nebojša bio neposlušan i hteo da napusti lečenje. Da je hteo da napusti, zašto bi se uopšte vraćao? Ne verujem ni reč. Garantujem da je tamo video nešto što nije trebalo. Nekog narko-bosa ili begunca od pravde - priča za "Novosti" Miloš Zarubac.

Prema njegovim rečima, Nebojša mu je pomenuo da u Lešnicu "dolazi razni svet". Ipak, glavni utisak bio je da je pronašao sebe i da mu je u vrlo lepo, što je porodici bilo najvažnije. A sve dok nije bilo prekasno, Zarupci nisu znali da je u Centru, kako kažu, pop vladao strahom i terorom, i da su svi štićenici, premlaćivani do smrti.

- Na meti batinašima bio je i drugi mladić. Pošao je kući bez odobrenja, ali su ga meštani vratili. Prebijen je tako strašno da pet dana nije mogao da stane na noge - pričaju Zarupci.

2024 © - Vesti online