Petak 31.08.2012.
13:38
Vestionline

Haos u Frankfurtu: "Lufthanza" u štrajku

Na hiljade putnika zarobljeno na aerodromu u Frankfurtu
 

"Prisiljeni smo da zbog štrajka otkažemo velik deo od 360 letova predviđenih između 5 i 13 sati", izjavio je porparol Lufthanze. Uglavnom je reč o kratkim ili srednjim relacijama po Nemačkoj i Evropi. Približno 840 letova Lufthanze uzleće i sleće svakodnevno na aerodrom u Frankfurtu.

Otkazivanje Lufthanzinih letova izazvalo je dodatne poremećaje, pa je operater frankfurtskog aerodroma zamolio da ni avioni drugih kompanija, koji poleću iz Evrope, danas više ne sleću u Frankfurt jer nema dovoljno mesta za "parkiranje" aviona.

Velik broj otkazanih letova izazvao je opštu pometnju na aerodromu, koja bi se mogla nastaviti i u poslepodnevnim satima kada se štrajk službeno završi.

Procenjuje se kako je nekoliko hiljada putnika ostalo prikovano na aerodromu.

Razlog štrajka su, jasno, finansije i uslovi rada. Kabinsko osoblje zahteva povećanje plata od pet posto, koje bi se računalo od januara ove godine, nakon što im tri godine nije povećana plata. Kompanija je spremna da ponudi povećanje od 3,5 posto i to je njihova poslednja ponuda.

Pregovori sindikata i kompanije traju već duže od godina dana. Valja imati na umu kako je u Lufthansi zaposleno oko 19.000 članova kabinskog osoblja, a sindikat ih zastupa oko dve trećine. Štrajkaši nisu prethodno želeli da kažu kada će i gde ići u štrajk, kako vodstvu kompanije ne bi dali mogućnost da organizuje dodatno osoblje.

2024 © - Vesti online