Petak 31.08.2012.
12:08
rts rs

EBRD odobrio 800 miliona evra kredita za Srbiju

Od početka delovanja u Srbiji, EBRD je ostvario investicije vredne više od tri milijarde evra u velikom broju sektora : Suma Čakrabarti
 

Novi predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti izjavio je da će infrastruktura ostati prioritet za tu banku u Srbiji i da će nastaviti da odobravaju kredite pod veoma povoljnim uslovima.
 

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj sastaće se sa premijerom Ivicom Dačićem. Tokom posete Srbiji, prvi čovek EBRD-a razgovaraće i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem.

 

To je njegova prva poseta našoj zemlji otkad je prošlog meseca došao na čelo Banke. Od početka delovanja u Srbiji, EBRD je ostvario investicije vredne više od tri milijarde evra u velikom broju sektora.

EBRD je posebno zainteresovan za sanaciju srpskih puteva, razvoj železničkog saobraćaja u Srbiji i realizaciju projekata u infrastrukturi putem javno-privatnih partnerstava, rekao je Čakrabarti tokom sastanka sa ministrom saobraćaja Milutinom Mrkonjićem u Vladi Srbije.

Čelnik EBRD-a rekao je da će ta banka ove godine uložiti u Srbiji oko 400 miliona evra i da se toliko očekuje i u 2013. godini, podsetivši da je EBRD prošle godine uložio oko 500 miliona evra.

On je kazao da je za ovu godinu predviđeno nešto manje sredstava za Srbiju nego u 2011. godini, jer je ova godina bila izborna, što utiče na realizciju projekata.

Mrkonjić je izjavio da je EBRD spreman da pomogne izgradnju Koridora 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga u ukupnoj dužini oko 50 kilometara i da će srpska vlada to i zvanično predložiti.

Ministar je istakao da je orijentaciona vrednost tih radova bila oko 300 miliona evra i da bi te dve deonice bile idealne da se grade putem javno-privatnih partnerstava, što bi bilo prvi put da se na takav način gradi auto-put kod nas.

Mrkonjić je kazao da je EBRD od 2001. godine uložio u Srbiji oko 3,1 milijardu evra, od čega 820 miliona u infrastrukturu.

2024 © - Vesti online