Petak 29.01.2010.
03:00
Vestionline

Pijanistička super-zvezda uz BF na Kolarcu

Jedan od najvećih živih pijanista: Bernd Glemzer

 

Peta simfonija Kulenovića, profesora komponovanja na čuvenom koledžu Berkli u Bostonu, nastala je kao porudžbina Bostonskog simfonijskog orkestra, ali do danas nije izvedena.

Kulenovića je kritičar “Boston Globa” opisao kao “jednog od najznačajnijih i najinteresantnijih kompozitora današnjice”.

Njegova dela poručuju i izvode orkestri kao što su Koncertgebau, simfonijski orkestri Bostona i Los Anđelesa, Štutgartski radio i drugi.

Glemzer će sa beogradskim orkestrom svirati i Betovenov Četvrti klavirski koncert.

Živa legenda klavira

 

Bernd Glemzer (47) je svakako jedan od vodećih pijanista današnjice. Rekorder je u broju osvojenih međunarodnih konkursa i svojevremeno najmlađi profesor univerziteta u Nemačkoj.

 

Glemzer se više od dve decenije nalazi u samom vrhu svetskog pijanizma, nakon što je 80-ih osvojio prve i specijalne nagrade na čak 17 reprezentativnih pijanističkih takmičenja, medju kojima su Rubinštajn, Čajkovski, Montreal, Sidnej samo su neka od njih.

 

Gotovo svaki od 30 kompakt diskova koje je snimio za Naksos je nagrađivan, a odlikovao ga je i predsednik nemačke Saveznim ordenom za zasluge.

Na progamu će biti i Život junaka, izuzetno retko izvođena Štrausova simfonijska poema, a “junak” tog dela biće koncertmajstor orkestra Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović, koji će svirati jednu od najtežih solo deonica za violinu u literaturi.

Karte za koncert u prodaji su na blagajni Kolarčeve zadužbine, po ceni od 600, 800 i 1000 dinara.

2024 © - Vesti online