Petak 31.08.2012.
09:08
Press

Besplatan gradski prevoz za osnovce

Osnovci će svoj Bus Plus dobiti u školama i koristiće ga do polaska u srednju
 

Nove personalizovane Busplus kartice koje će važiti do upisa u srednju školu učenici će dobiti u svojim školama. Dok ne dođu do svojih besplatnih povlastica, đaci će prevoz moći da koriste uz đačku i zdravstvenu knjižicu ili staru voznu legitimaciju.


Personalizovane Busplus kartice sa kojima će đaci osnovnih škola moći besplatno da koriste gradski prevoz biće izdavane u samim školama. To znači da đaci neće morati u pratnji roditelja da kartice vade na prodajnim mestima.

Sekretarijat za obrazovanje grada Beograda obavestiće sve osnovne škole o proceduri izdavanja grupnih kartica i potrebnoj dokumentaciji. 

Od ukupno 123.000 đaka koji pohađaju osnovne škole u Beogradu, do sada je 5.500 koristilo personalizovane Busplus kartice. Za sada će besplatna vožnja gradskim prevozom važiti samo za učenike od prvog do osmog razreda, dok će karte za učenike srednjih škola i studente i dalje biti obavezne. Međutim, i one se mogu nabaviti po povlašćenim uslovima, tačnije za 1.100 dinara na mesečnom nivou. Učenici i njihovi roditelji zadovoljni su odlukom gradskih vlasti.


"S obzirom na to da imam dvoje osnovaca koje idu prevozom u školu, ušteda će biti znatna", kaže Milena Jeremić sa Karaburme.
 

Kako bi se smanjile gužve i olakšalo građanima koji koriste personalizovane Busplus kartice u javnom gradskom prevozu razmatraju ukidanje "čekiraja" mesečnih karti.

Jedan od predloga je da se ove kartice očitavaju van "špica", dok bi kada nije gužva, putnici morali da validiraju svoju legitimaciju. Međutim, postoji i opcija da se "čekiranje" kartica sa mesečnom pretplatom ukine, i da bude kao ranije, kada su se koristile markice.

2024 © - Vesti online