Petak 31.08.2012.
13:09
J. L. Petković - Vesti

Gde su kosti 4.000 Srba?

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije na Međunarodni dan nestalih ponovo je, na skupu u Beogradu, apelovala na sve vlade u regionu da se odgovorno posvete rešavanju problema nestalih.


- Porodice nestalih apeluju na domaće i međunarodne nadležne institucije da se učini sve kako bi se pronašli i identifikovali nestali i ostvarila pravda za njih. Stravičan zločin koji su doživeli naši bližnji ne sme ostati nekažnjen - kaže predsednica Koordinacije Nataša Šćepanović.


Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović smatra da treba otvoreno govoriti i o problemu pogrešnih identifikacija, kakvih je na Kosmetu bilo oko 18 odsto. On očekuje da će do kraja godine lideri država u regionu potpisati dokument o potrebi rešavanja pitanja nestalih, ali nije potvrđeno da li će tim povodom biti održan skup.


- Zabrinjavajući je broj nestalih, izuzetno dugo traje proces njihove ekshumacije i identifikacije, posebno u Hrvatskoj. Bojim se da ćemo, ako se kosovsko društvo ne bude otvorilo, ako u Hrvatskoj ne budemo imali novih informacija o novim lokacijama, ako u BiH ne bude više otvorenosti, imati puno problema - objasnio je Odalović.


Protestom u Gračanici, članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosmeta zatražili su rasvetljavanje sudbine svojih najmilijih.


- Sve je usporeno, a mnogi čak bojkotuju, stopiraju ili omalovažavaju proces traženja. Cilj Prištine je da zatre tragove sudbine nestalih i kidnapovanih Srba - kazao je koordinator Udruženja Milorad Trifunović.

Trajkovićeva optužila Tačija

 

Poslanik u kosovskom parlamentu Rada Trajković optužila je Hašima Tačija da predvodi one koji su kidnapovali i ubijali Srbe.


- Međunarodna zajednica ćuti i odlaže istragu o umešanosti Tačija u trgovinu organima. Rat sa mrtvima niko nije dobio. Neće ni oni poput Tačija koji kriju istinu o sudbini kidnapovanih i nestalih Srba - rekla je Trajkovićeva.


Spomen-ploča novinarima


Predstavnici Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosmeta postavili su na putu između Velike Hoče i manastira Zočište na Kosovu spomen-ploču nestalim i ubijenim kolegama. Ona se nalazi na mestu gde su 21. avgusta 1998. godine poslednji put viđeni novinari Đuro Slavuj i Ranko Perinić koje su odveli pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.


Pesma "NN lice"


Skup je otvorio himnom "Bože, pravde", a prisutnima se obratila pesnikinja Marijana Borković. Dragica Majstorović, čiji je sin Ivan nestao na Kosovu 1999, pročitala je svoju pesmu "NN lice". Na završetku, položeni su venci na spomen-ploču nestalim.

2024 © - Vesti online