Petak 31.08.2012.
07:09 >> 11:21h
Danas

Bivši direktor RTS-a na slobodi

Sloboda posle 10 godina: Dragoljub Milanović
 

Milanović je osuđen zbog odgovornosti za pogibiju 16 zaposlenih radnika RTS-a u NATO bombardovanju 23. aprila 1999. godine. U presudi se navodi da nije preduzeo mere da se zaposleni te noći zaštite i evakuišu.

Nekadašnji direktor RTS je jedan od retkih osuđenika koji je zatvorsku kaznu izdržao u celosti. On je najpre, umesto da se javi u zatvor po pravosnažnosti presude, pokušao da se skloni u Crnoj Gori, gde je uhapšen. Neko vreme u zatvoru je imao privilegije i dospeo je u "otvoreni tretman", ali su mu povlastice brzo ukinute zbog negodovanja porodica žrtava bombardovaja zgrade RTS, podseća "Danas".

 

Protiv Milanovića se vodi još jedan sudski proces, u kojem se presuda očekuje uskoro: optužen je za nezakonitu dodelu stanova takozvanim "deficitarnim kadrovima" RTS krajem 1990-ih godina. Pored Milanovića, za pogibiju zaposlenih u RTS niko više nije procesuiran, ukazuje list.

"Danas" podseća da je u to vreme ministar informisanja bio Aleksandar Vučić, sadašnji potpredsednik Vlade i ministar odbrane. Njegova majka, Angelina Vučić je, kao novinarka RTS, bila u zgradi Televizije u vreme napada NATO.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je nedavno medijima da ovaj slučaj ne može da zastari, te da je Ministarstvo odbrane dostavilo Tužilaštvu svu traženu dokumentaciju, kao i da se radi na tom predmetu, zaključuje "Danas".

2024 © - Vesti online