Četvrtak 30.08.2012.
21:35
Beta

Konzul: Unapređen položaj Hrvata u Vojvodini

Srdačna a oproštajna poseta generalne konzulke Hrvatske u Subotici Ljerke Alajbeg kod predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića
 

Alajbeg je prilikom oproštajne posete kod predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića rekla da se to posebno odnosi na mogućnosti da pripadnici hrvatske zajednice u Vojvodini uživaju svoja manjinska prava.

"To se ogleda u institucionalizaciji rada hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini i, posebno, u osnivanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, čime se doprinosi očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata", rekla je Alajbeg.

Prema oceni generalne konzulke Hrvatske, za skoro pet godina njenog rada na čelu konzulata u Subotici, u Vojvodini je uspostavljena izvanredna saradnja sa svim institucijama u Pokrajini. Kako se navodi, sagovornici su se složili da je pomak očigledan i u privrednoj saradnji, koju karakteriše uravnotežena robna razmena, a pomak se vidi i po hrvatskim investicijama u Vojvodini koje iznose oko 300 miliona evra.

Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski istakli su da će Vojvodina imati aktivnosti koje će doprinositi da se plasman proizvoda prehrambene industrije Vojvodine obezbedi i na hrvatskom tržištu.

Posebno je bilo reči o prekograničnoj saradnji Srbije i Hrvatske, koja bi trebalo da bude unapređena kada Hrvatska i zvanično postane članica Evropske unije.

2024 © - Vesti online