Četvrtak 30.08.2012.
21:53
Vestionline

Kako je Jevgenij prevario svet?

Nije kompjuterska imitacija mozga nego čet robot za zabavu
 

"Jevgenij" ne predstavlja "kompjutersku imitaciju mozga", nego "čet robota", softwer namenjen prvenstveno zabavi, autora Vladimira Veselova i njegovog tima a puno ime projekta je "Eugen Goostman, weirdest creature in the world".

Program koji je za 0,8% gluplji od čoveka

Informacija o "super mozgu" priv put je plasirana od strane agencije ITAR-TAS,

odnosno dopisnika iz Engleske, Vladimira Makarčeva.

Vest o navodnom super mozgu, potom je bez prethodne provere objavio "Glas Rusije",  a senzacionalnu informaciju potom su prenele agencije u regionu, a potom i velika većina medija, da bi se na kraju došlo do teze da "Kompjuterska imitacija mozga, koju su napravili ruski naučnici, zaostaje za mogućnostima ljudskog mozga svega 0,8 odsto" koju su objavili mediji u Srbiji i Republici Srpskoj.

Činjenica je, da je projekat "Jevgenij" osvojio prvo mesto na takmičenju čet botova, koji je održan u Engleskoj, a programi su testirani Tjuringovim testom. Radi se o testu koji je davne 1950. godine izmislio kriptoanalitičar Alan Tjuring, koji je tvrdio da veštačka inteligencija postoji, ukoliko program uspešno odgovori na 30% pitanja.

Pomenuti čet bot Eugen Goostman, odgovorio je na 29,2% pitanja i to je jedna od tačnih informacija, ali to je i dalje nespojivo sa tvrdnjom da se radi o programu ruskih naučnika koji zaostaje 0,8% za mogućnostima ljudskog mozga. 

2024 © - Vesti online