Četvrtak 30.08.2012.
13:25
Beta

"Kosovo, faktor mira i stabilnosti na Balkanu"

Nišani je posle susreta s predsednicom Kosova Atifete Jahjaga u
Prištini naveo da Albanija podržava Kosovo
 

Albanski predsednik je dodao da dijalog stvara preduslove da pobedi duh saradnje i put ka evropskim integracijama. Prema njegovim rečima, Kosovo je postalo neophodan faktor mira i stabilnosti na Balkanu.

Nišani: Radiću na priznanju Kosova

 

Albanija podržava razgovore Srbije i Kosova o tehničkim pitanjima, kao dijalog dve nezavisne i suverene države, izjavio je danas u Prištini predsednik Albanije Bujar Nišani.

 

"Kosovo će biti glavna tema u mojim aktivnostima na povećanju broja
novih priznanja", rekao je Nišani na svečanoj sednici Skupštine Kosova, i dodao da su nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova neupitni "u okviru međunarodno priznatih granica".

 

Nišani je rekao i da Albanija podržava "crvene linije" koje je za razgovore sa Beogradom utvrdila Priština.

 

Predsednik Albanije se zauzeo za puno ostvarivanje postignutih sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.

Albanski predsednik je pohvalio rad institucija Kosova i svih koji su doprineli da Kosovo okonča nadgledanu nezavisnost.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je ocenila da želja Nišanija da svoju prvu zvaničnu posetu kao predsednik učini Kosovu, ima posebnu poruku i simboliku u godini kada se obeležava 100 godina od proglašavanja nezavisnosti Albanije.

Nišani će razgovarati i sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, gradonačelnikom Prištine Isom Mustafom i predsednikom Skupštine Jakupom Krasnićijem. On će govoriti i na svečanoj sendici Skupštine Kosova.

Nakon polaganja cveća na grob pokojnog predsednika Kosova Ibrahima Rugove, Nišani će posetiti i porodicu Rugova. Prvi dan boravka na Kosovu Nišani će završiti posetom Katoličkoj crkvi u selu Binča u opštini Vitina.

Drugog dana posete albanski predsednik će održati predavanje na Univerzitetu AAB, da bi posle toga posetio memorijalni centar porodice Jašari u selu Prekaze, opština Srbica, nakon ćega će posetiti manastir Dečani i položiti cveće u memorijalnom centru u selu Glođane u opštini Dečane i posetiti porodicu Haradinaj.

Posetu Kosovu predsednik Nišani će završiti posetom kompleksu Prizrenske albanske lige i džamiji Sinan-paše u Prizrenu.

2024 © - Vesti online