Četvrtak 30.08.2012.
13:52
Beta

On najbolje svira digitalnu harmoniku NA SVETU

Želim u budućnosti da stvaram što više svoje muzike : Petar Marić
 

"Presrećan sam pre svega što se isplatio moj temeljiti rad, uloženo vreme i trud za pripremu najvećih svetskih takmičenja, i svi teški trenuci moje porodice, pogotovo na početku moje karijere", rekao je Marić agenciji Beta.

Na takmičenju u Spoletu Marić je nadmašio muzičara ruske škole i treceplasiranog Francuza, a publiku i devetočlani žiri osvojio je delima Viktora Vlasova, Rišara Galijana i modernog elektronskog tanga koji je sam napisao i aranžirao specijalno za to muzičko nadmetanje.

"Oduševljen sam što je moja kompozicija tako lepo prihvaćena. Želim u budućnosti da stvaram što više svoje muzike i da izražavam sebe kroz jednu od najplemeniijih i najrealnijih umetnosti", kazao je Marić.

On je dodao da nagrada sa takmičenja u Spoletu otvara nove mogućnosti korišćenja instrumenta, i izrazio nadu da će uspeti da približi muziku harmonike mlađem naraštaju i doprinese popularizaciji instrumenta u Srbiji na drugačiji način od postojećeg.

Uspehom na Svetskom kupu harmonike, Marić je potrvrdio da je apsolutni vladar svetske harmonikaške scene, jer je prvi u istoriji dugoj 65 godina na tom najprestižnijem takmičenju pobedio u četiri kategorije.

Prvi put, Marić je pobedio 2006. godine na takmičenju u Norveškoj u juniorskoj kategoriji u oblasti klasične muzike, a zatim i 2010. u Hrvatskoj kada je ostvario dvostruki trijumf u klasičnoj i varijete muzici u najstarijoj kategoriji seniora.

On je uspeo da objedini pobede na četiri najveća takmičenja za harmoniku, počev od Svetskog kupa i trofeja, Klingenthala i Častelfidarda, a po pravilu, pobednici više ne mogu da učestvuju na tim takmičenjima.

"Pošto više ne mogu da učestvujem na tim takmičenjima, moraću da se posvetim koncertima i uživanju u muzici bez takmičarskih poena što je po mom mišljenju najiskrenije i pravo muziciranje slobodnih razmera", rekao je Marić.

Muzičko obrazovanje Petar Marić počeo je u petoj godini u muzičkoj školi "Dr Vojislav Vučković", u Beogradu kod profesora Aleksandra Nikolića sa kojim i danas često nastupa širom sveta.

Nakon što je završio studije u Parizu kod jednog od vodećih ljudi u svetu harmonike Frederika Dišana, Marić trenutno pored aktivnog koncertiranja po celom svetu završava svoje finalne studije u Bratislavi kod Tibora Raca.

2024 © - Vesti online