Petak 31.08.2012.
08:00
Klix.ba

Pet novih EuroNCAP odlikaša

Uz zaslužene četiri zvezdice, bezbednost u kabini novog "isuzu D-Maxa" značajno je poboljšana u odnosu na model testiran u 2008. godini. Dok prethodni pik-ap nije impresionirao sa vrlo loše dve zvezdice za bezbednost putnika i samo jednom za zaštitu pešaka, najnoviji rezultati pokazuju da je Isuzu naučio lekciju i da je bezbednost postavio kao prioritet za svoj novi model. Njihovi napori vide se u rezultatu od 83 odsto za zaštitu odraslih putnika i poboljšanu zaštitu za decu. Jednako je poboljšana i bezbednost pri udaru u pešaka, iako sa 51 odsto to nije bilo dovoljno za minimalnih 60 u ovom testu, a što bi novom "D-Maxu" umesto četiri donelo pet zvezdica.

Sa svojim zadnjim kliznim vratima i inovativnim dizajnom, "ford B-Max" je postigao pet zvezdica. Ford je tako i bez klasičnih B nosača krova na sredini karoserije uspeo da ostvari odlične rezultate, i to zahvaljujući konstrukcijskom rešenju koje se ponaša kao B nosač onda kada su vrata zatvorena. Euro NCAP je utvrdio da bezbednost ovim rešenjem nije narušena, pa je "B-Max" zabeležio 92 odsto za zaštitu odraslih putnika. Fordov mali MPV također dolazi sa Active City Stop, AEB sistemima koji pomažu vozaču bi se postigla maksimalna efikasnost kočnenja u slučaju nužde, a koji su prethodno nagrađeni pod Euro NCAP Advanced testiranjem.

Novi "volvo V40" postigao je uverljivih pet zvezdica i postao najbolji automobil svog segmenta od kada postoje EuroNCAP testiranja. Ono po čemu se "V40" posebno razlikuje od drugih automobila su inovativna tehnologija vazdušnih jastuka za pešake koja se nalazi u standardnoj opremi za celu seriju "V40" modela. U slučaju sudara s pešakom, senzori detektuju udarj, sistem otpusti poklopac motora i istovremeno se u deliću sekunde naduva vazdušni jastuk. Pešački vazdušni jastuk podiže poklopac motora i delimično pokriva A nosače krova čime pruža veću zaštitu za pešake. U Euro NCAP testovima ovo rešenje donelo je 88 odsto bodova za "V40" u zaštiti pešaka, što je najbolji rezultat ikada postignut u ovom segmentu testiranja.

Popis pet odlikaša na Euro NCAP-u zaključili su "reno klio" četvrte generacije, nova "KIA Cee'd" i treća generacija "audija A3". U poređenju sa svojim prethodnicima, između ostalih poboljšanja, ova najnovija generacija kompakta nudi znatno bolju zaštitu pešaka.

2024 © - Vesti online