Četvrtak 30.08.2012.
11:28
Srna

Najstariji stjuard (83) otišao u penziju

Ko kaže da stjuardi moraju da budu mladi i lepi kao manekeni? Ron Akana na poslednjem letu
 

Karijeru je završio tamo gde je i počeo, na Havajima, ali će penzionerske dane provoditi u Bulderu, u Koloradu, gde živi od 2002. godine, da bi bio bliže svojim unucima. Prve penzionerske dane proveo je odgovarajući na poruke svima koji su mu poželeli sreću posle poslednjeg leta između Denvera i Kauaija.

"Nisam očekivao toliku pažnju", rekao je Akana, koji se 1949. pridružio kompaniji dok je studirao na univerzitetu na Havajima pošto su njegovi prijatelji pronašli oglas u novinama.

"Nismo ni znali šta znači biti stjuard", seća se vremešni Akana i dodaje da je izgledalo prilično uzbudljivo i mnogo više od toga.

Tokom svoje duge karijere sretao se sa mnogim slavnim ličnostima, ali posebno se seća susreta sa ekipom filma "Dokle god postoje ljudi", Frenka Sinatre i Debore Ker.

Tokom svih ovih godina video je sve. U jednom periodu putnici su se korektno ponašali. Pušenje u avionu nije bio problem, a u svakom slučaju nije bio prestup. Nastale su promene. Obroci su se poboljšali. Pušenje je zabranjeno. Sada je moguće gledati filmove tokom leta.

Predstavnici Ginisove knjige rekorda poslali su mu plaketu da je stjuard koji je imao najdužu karijeru, što će biti objavljeno u novom izdanju u oktobru.

Ron Akana, koji je u svojoj karijeri proputovao 320 miliona kilometara, nerado se povukao, ali i dalje planira da nastavi da leti. Međutim, ovog puta to će biti sa suprugom.

2024 © - Vesti online