Četvrtak 30.08.2012.
11:13
Klix.ba

Brega razočarao publiku u Gruziji

Gruzijci neka čekaju. Sarajevo na prvom mestu: Goran Bregović
 

Ovu informaciju potvrdio je Amel Suljović, predsednik Društva Klepsidra, koje sedmu godinu zaredom dodeljuje nagradu Isa-beg Ishaković, prenose sarajevski mediji.

"Ne znam koliko bi umetnika otkazalo rasprodati koncert u glavnom gradu jedne od zemalja, pred desetak hiljada ljudi, kako bi kod kuće prisustvovali dodeli jednog nekomercijalnog građanskog priznanja, lišenog političkog, ideološkog i verskog postulata, jednog čistog, građanskog nezavisnog priznanja, ali to je valjda stvar vaspitanja", rekao je on.

"Bregović je još jednom pokazao koliko je veliki umetnik po onoj definiciji da je čovek dužan svome zavičaju dok je živ", rekao je Suljović i podsetio na reči Ive Andrića.

"Kada su Iva Andrića pitali zašto je sav novac od Nobelove nagrade dao Bosni i Hercegovini, iako se bio trajno nastanio u Beogradu, on je rekao: 'Čovek je dužan svome zavičaju dok je živ'", naglasio je Suljović.

Isa-beg Ishaković je bio poslednji krajišnik Bosanskog krajišta i drugi sandžakbeg i glavni osnivač Sarajeva i Novog Pazara. Vladao je Bosnom otprilike od 1454. do 1463.godine. Bio je sin prvog bega Bosne, Ishak-bega, i otac šestog Bosanskog sandžak-bega Gazi Mehmed-bega.

2024 © - Vesti online