Četvrtak 30.08.2012.
09:23
Danas

Brisel čeka Dačića s neprijatnim pitanjima

Hoće li im premijer reći: "Spustite malo ton"?
 

Suzana Grubješić se već sutra u Briselu sastaje s komesarom za proširenje Štefanom Fileom, dok Dačić u sedište EU stiže početkom naredne nedelje. Oboje će morati da daju vrlo konkretne odgovore na "nezgodna pitanja" - od izmena Zakona o Narodnoj banci, preko nedavnih odluka Ustavnog suda Srbije do neizbežnog Kosova, piše "Danas".

Grubješićeva, a naročito Dačić, posle boravka u Evropskoj komisiji tačno će znati i zašto ne postoje šanse da Srbija do kraja 2012. dobije datum za početak pregovora o pristupanju Uniji. A znaće i šta se od nje tačno očekuje da bi do toga došlo. U Briselu smatraju da nije na njima da srpsku javnost obaveštavaju o tome, već da tu odgovornost treba da preuzmu državni zvaničnici Srbije.

Premijer Dačić u Briselu će boravitičetvrtog i petog septembra. Prema najavama, trebalo bi da razgovara s predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom, visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, komesarima Štefanom Fileom i Sesilijom Malstrom, kao i sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom.

Dačića, kako kažu sagovornici "Danasa", pogotovo na sastanku s Eštonovom očekuje razgovor o tome kada će i u kojoj formi doći do nastavka dijaloga Beograda i Prištine, na koje teme i uz čije eventualno prisustvo.

"Danasovi" izvori iz Brisela kažu da, iako je jasno da je do zastoja Srbije u napretku ka EU, odnosno u ispunjavanju zadatih ciljeva, došlo i zbog izbornog ciklusa, nova vlast mora da odgovori na sporne momente koji su se dogodili u prvih mesec dana rada nove vlade ili neposredno pred njeno imenovanje.

2024 © - Vesti online