Sreda 29.08.2012.
21:37
Novostionline

Đeca u Crnoj Gori neće učiti na srpskom

Reč JE o namernoj opstrukciji. I to - od predstavnika vladajućih partija koji insistiraju na dominaciji crnogorskog jezika u programima
 

Nastavni predmet "Crnogorsko-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost", međutim, i dalje ne postoji, iako su potpisnici sporazuma, premijer Igor Lukšić i lideri tri opozicione stranke, obećali još za prethodnu školsku godinu i novi program i udžbenike.

Ali i za početak ove školske godine nove knjige štampane su samo za crnogorski jezik, i to uglavnom latinicom i sa dva nova slova.

Pojava udžbenika u knjižarama pokrenula je revolt roditelja čija deca su nameravala da se obrazuju na srpskom jeziku.

"Pozivamo građane da ne kupuju nametnute udžbenike za crnogorski jezik i književnost, već da po školskim bibliotekama traže udžbenik maternjeg jezika po kojem se učilo prethodnih školskih godina", kaže tim povodom Darko Rašović, predsednik NVO "Stop diskriminaciji".

U Ministarstvu prosvete imaju jednostavno objašnjenje: komisija koja je trebalo da sačini plan i program za nastavni predmet u čijem imenu stoje i crnogorski kao službeni i ostali jezici "u službenoj upotrebi" nije završila posao.

Članovi komisije iz opozicionih redova - dr Dragan Koprivica, dr Lidija Tomić i dr Goran Radonjić, međutim, uglas tvrde da je reč o namernoj opstrukciji. I to - od ostalih članova komisije, predstavnika vladajućih partija, koji insistiraju na dominaciji crnogorskog jezika u programima.

"Problem je što nema političke volje da se sprovede u delo ono što je dogovoreno. Politički sporazum sa premijerom Lukšićem u radu komisije se obesmišljava i različito tumači. Mi nismo tražili ništa više od onoga što je na političkom nivou dogovoreno: da srpski jezik bude ravnopravan i da deca koja to hoće mogu da se školuju na svom jeziku", kazao je Goran Radonjić.

Komisija bi, ipak, trebalo uskoro ponovo da se sastane. Pitanje je da li to uopšte ima smisla, pošto nova školska godina počinje u ponedeljak, a knjiga ima jedino za "đecu", dok će "deca" čekati neka druga vremena.

2024 © - Vesti online