Četvrtak 28.01.2010.
19:42
Vestionline

"Ordinary people" najbolji film 2009.

Najbolji režiser je Darko Lungulov, autor filma "Tamo i ovde", a najbolje glumačke role ostvarili su Miloš Samolov u filmu "Čekaj me, ja sigurno neću doći" i Mirjana Karanović u filmu "Tamo i ovde".

Prvi put u istoriji FIPRESCI Srbija dodeljena je nagrada za najbolji glumački ansambl, koja je pripala ekipi filma "Život i smrt porno bande" Mladena Đorđevića.

Film "Beogradski fantom" Jovana Todorovića dobio je dva priznanja: za montažu, koju je radila Milena Z. Petrović, i muziku, koju je napisao Nemanja Mosurović.

"Sveti Georgije ubiva aždahu" Srđana Dragojevića takođe je dobio dve nagrade - za scenografiju, koju je osmislio Miljen Kreka Kljaković, i za fotografsko umeće Dušana Joksimovića.

Najbolji scenario napisao je Miroslav Momčilović za svoj film "Čekaj me, ja sigurno neću noći", a za najbolji strani film prikazan u srpskim bioskopima proglašena je "Bela traka" Mihaila Hanekea.

Nagrada FIPRESCI za životno delo posthumno je dodeljena novinaru i filmskom kritičaru Vuku Pavloviću, koji je preminuo prošle godine.

Godišnje nagrade nacionalne sekcije međunarodne federacije filmskih kritičara dodeljuju se od 1993. godine, a u svetu postoji 50 takvih sekcija.

2024 © - Vesti online