Sreda 29.08.2012.
13:31
J. L. Petković - Vesti

Nemaju mira ni za praznik

Odjeknulo kao iz topa: Srbi na ruševinama crkve
 

Milan Mihajlović, koordinator opštine Suva Reka, u čijoj su organizaciji proterani Srbi stigli u svoje selo, kaže da je po završetku liturgije odjeknula detonacija "kao iz topa". Dodaje da nije prvi put da se dešavaju incidenti kada Srbi organizovano dolaze u posetu pravoslavnim svetinjama i kraju iz koga su proterani. I ovoga puta ih je iz bezbednosnih razloga pratila kosovska policija.

Pritvorena trojica Srba

Trojica Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice pritvorena su juče zbog remećenja javnog reda. Portparol kosovske policije Besim Hoti kazao je da je reč o mlađim osobama koje su dva sata posle ponoći prešle most, a da su lišene slobode nakon napada na jednog policajca.
- Jedan od trojice, u trenutku kada su policajci želeli da ih legitimišu, bacio je flašu u pravcu policije koja je pogodila u nogu policajaca - rekao je Hoti.

- Nakon detonacije čuli smo da su policajci pričali motorolama i rekli da je detonacija došla iz kamenoloma, ali ne verujem u to. Kamenolom je daleko, a ova eksplozija je bila mnogo bliže. I nije prvi put da imamo ovakav pritisak. Pretposlednji put, kad nas je čuvao Kfor, iz šume, na stotinak metara od crkve se čula rafalna paljba. Imajući u vidu da se niko nije vratio u Suvu Reku, smatramo da je ovo bila pretnja - kaže Mihajlović za "Vesti".


Pri povratku iz crkve, odnosno onoga što je od nje ostalo, kraj puta je gorela jedna srpska kuća.


- Ljudi su veoma uznemireni jer se njihova imovina i dalje uništava. Sve srpske kuće su rušene i zatrpane smećem, kao da je to deponija! Kada smo se vraćali ka autobusu koji je bio 800 metara dalje, kraj puta je gorela jedna od kuća. Tinjalo je iz tog smeća. Policajci su nas požurivali jer su stizala vatrogasna kola. Lako je protumačiti o čemu je reč - ta kuća nije gorela kada smo išli ka crkvi - kaže Mihajlović, objašnjavajući da od 12 osoba koje su u Mušutištu ostale 1999. godine, sve vode kao nestale - uključujući i jedno dete:

Obeležili praznik Uspenja presvete Bogorodice
 

- Tela nestalih Srba u drugim selima su nestala, ali baš iz ovog nije identifikovana nijedna osoba.


Pre 1999. godine Srbi su živeli u 10 sela opštine Suva Reka. U Mušutištu je bilo oko 1.000 Srba, odnosno oko 270 aktivnih domaćinstava. Danas - kaže Mihajlović - nema nas nigde.

Nasilno zatvaranje prelaza

Načelnik Kosovsko mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković kaže da Kfor i Euleks nameravaju da krenu u nasilnu akciju zatvaranja prelaza i integraciju Srba u kosovske institucije. On je pozvao građane da ne nasedaju na provokacije Kfora i Euleksa koji obavljaju "prljav posao" za Prištinu.
- Prema našim saznanjima oni će krenuti da ruše i barikadu na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici. Silom mogu da nam nešto oduzmu, ali ne mogu da nam nametnu - poručio je Nedeljković.


- Nijedno selo nije se pojavilo. Postoji velika želja da se vrate, ali lokalna zajednica konstantno pruža otpor. I to, očigledno, radi i dan-danas.
Povod za ocenu da eksplozija nije bila slučajna je i činjenica da je Mihajlović sa prijateljima došao nekoliko dana ranije kako bi posekli korov oko crkve, ali su tada bili "neprimetni", pa nije bilo nikakvih problema.

2024 © - Vesti online