Sreda 29.08.2012.
02:14
Beta

Opozicija: Putin je rasipnik!

Optužen da "državnu imovinu koristi kao svoju"

Nemcov u objavljenom izveštaju ocenjuje da je samo za održavanje Putinovih rezidencija, aviona i automobila potrebno 2,5 milijardi dolara godišnje. Nemcov je rekao da je Putin godinama "državnu imovinu koristi kao svoju".

Izveštaj čiji je naslov "Život jednog roba" - kako je svojevremeno sam Putin 2008. opisao teškoće u svoja dva dotadašnja predsednička mandata, uglavnom je zasnovan na novinskim izveštajima. Sadrži mnoge fotografije, među kojima je slika Putinove zbirke luksuznih satova vrednosti 700.000 dolara.

Putinova služba nije odgovorila na izveštaj Nemcova, ali je ranije, kada je najavljen, ukazala da Putin koristi državnu imovinu u skladu sa propisima.

Opozicija i mala grupa nezavisnih ruskih medija dugo tvrde da Putin ima više od deset luksuznih rezidencija izgrađenih ili obnovljenih za njega širom Rusije - od carske palate u rodnom Sankt Peterburgu, do letovališta na Crnom moru i lovišta u nacionalnom parkovima.

Putin vlada Rusijom, a ko vlada njime?

Optužuju ga i da svoje prijatelje iz detinjstva i sa školovanja, i kolege iz KGB postavlja na ključna državna mesta ili da dopušta da se njihove kompanije bogate izvozom nafte i gasa na osnovu širokogrudih državnihugovora.

Nemcov je najavio da će izveštaj deliti besplatno ili na internetu jer nije uspeo da nađe izdavača.

Nemcov koji predvodi Narodnu partiju slobode, ranije je napisao jedan izveštaj o korupciji bez presedana među državnim zvaničnicima od stupanja Putina na dužnost 2000. godine.

Po analizi organizacije Međunarodna transparentnost Rusija je, po percepciji korupcije, 143. od 183 zemlje sveta.

2024 © - Vesti online