Utorak 28.08.2012.
12:31
Beta

"Niko ne sme da negira Jasenovac"

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović
 

Josipović je reagovao na izjave Stjepana Razuma, šefa Nadbiskupskog arhiva, sastavnog dela Hrvatskog državnog arhiva, u intervjuu Hrvatskom listu od 9. avgusta o nepostojanju dokaza o masovnim ustaškim zločinima u Jasenovcu.

Hrvatski predsednik je u saopštenju izrazio zabrinutost i zbog činjenice da takve izjave iznosi osoba koja je na takvoj poziciji.

"Kao predsednik i kao građanin ove zemlje, Josipović je više puta jasno isticao da je takozvana Nezavisna Država Hrvatska bila zločinačka, i na ideji genocida zasnovana, politička tvorevina, koja je imala podršku okupacionih sila, te je i nastala u najvećoj
meri kao njihov proizvod", ističe se u saopštenju koje je objavljeno na internet stranicama predsednika Hrvatske.

Karakter ustaškog pokreta bio je zločinački, navodi dalje Josipović, pa je on, zajedno s njegovim saveznicima, fašistima i nacistima, odgovoran za stvaranje i održavanje koncentracionih logora od kojih je najveći i po broju žrtava najgori bio Jasenovac.

"U Jasenovcu se zaista dogodio holokaust nad Jevrejima, genocid nad Srbima i Romima, te stravični zločini prema Hrvatima, neistomišljenicima režima, pripadnicima antifašističkog i komunističkog pokreta, simpatizerima Narodnooslobodilačkog pokreta i mnogim slobodoljubivim građanima koji su se odupirali ustaško-fašističkom režimu", istakao je Josipović.

2024 © - Vesti online