Utorak 28.08.2012.
09:41
Pištaljka

Homenova sestra dobila kredit Fonda sa kamatom od 0,5%

Kredit Homenovoj sestri potpisao Mlađan Dinkić
 

Kredit za koji će platiti petogodišnju kamatu od samo 4.745 evra Homenova sestra dobila je 2009. godine, a odluku Upravnog odbora Fonda o dodeli kredita potpisao je Mlađan Dinkić, tada predsednik UO.

Fabrika izolacionih materijala i ambalaže Fima a.d. iz Mionice, čiji je vlasnik Jelena Homen Tasić, zastupnik preduzeća njen muž Milan Tasić, a predsednik Upravnog odbora u to vreme njen i Slobodanov otac Borivoje Homen, ovaj povoljni kredit je dobila na period od pet godina, s grejs periodom od godinu dana.

Preduzeće Fima a.d. se Fondu za razvoj obratilo 27. maja 2009. godine sa zahtevom za dodelu sredstava "za podsticaj i razvoj nerazvijenih opština u Republici Srbiji". Od Fonda je zatražen kredit od 40 miliona dinara, i to za nabavku opreme koja bi trebalo da "unapredi proizvodnju izolacionog materijala i ambalaže". Upravni odobor Fonda je na sednici održanoj 1. oktobra 2009. odobrio kredit u iznosu od 34 miliona dinara.

"O odobrenju kredita preduzeću Jelene Homen-Tasić na sednici UO Fonda za razvoj odlučivali su Mlađan Dinkić, Slobodan Milosavljević, Slobodan Ilić, Zoran Martinović (zamena za Rasima Ljajića) i Rajko Perić (zamena za Milutina Mrkonjića). U zapisniku se navodi da su sednici prisustvovali predsednik komisije Fonda za razvoj Verica Kalanović, Dinkićev šef kabineta Ivica Kojić, direktorka Fonda Olivera Božić i druga lica iz stručne službe Fonda", objavio je sajt "Pištaljka".

U godini u kojoj je dobijen povoljan kredita iz Fonda za razvoj, Jelena Homen-Tasić imala je većinski paket od 91 odsto akcija u kapitalu Fabrike izolacionih materijala i ambalaže - Fima a.d. iz Mionice. Danas je akcionarsko društvo Fima preregistovano u Fima d.o.o, a vlasnik 100 odsto udela u društvu je Jelena Homen-Tasić. Direktor preduzeća je Vlada Ćosić, dok je Milan Tasić, muž Jelene Homen-Tasić i zet Slobodana Homena, upisan kao zastupnik.

U periodu kada je odobren povoljan kredit Fonda za razvoj, otac državnog sekretara Borivoje Homen bio je predsednik Upravnog odobora preduzeća Fima a.d, dok je predsednik Nadzornog odbora u toj firmi bio izvesni Zdravko Homen. On je istovoremeno zaposlen kao pomoćnik generalnog direktora porodične firme Homenovih Dikem Chemical d.o.o. iz Beograda, čiji je direktor Borivoje Homen. Ovo preduzeće posluje u sastavu preduzeća Inova d.o.o. iz Beograda, koje je u vlasništvu Dušanke Subotić-Homen.

2024 © - Vesti online