Ponedeljak 27.08.2012.
17:24
Blic

"Vatra mi je sve progutala, dedu smo izvukli u poslednji čas"

Vatrena stihija napravila pustoš (Foto: Ilustracija)
 

Za domaćinstvo porodice Milošević iz Gornje Gorevnice opasnost je, nadaju se, svi prošla, ali je vatra iza sebe ostavila pravu pustoš. Na oko pet hektara imanja izgorela je u potpunosti jedna kuća, dok su druge dve znatno oštećene.

Na mestu gde su bile štale, ambar, bačvara, poljoprivredne mašine, senik, šljivik ostalo je samo zgarište iz koga vatra i dalje tinja. Na lice mesta već su izašle prve ekipe koje treba da procene štetu koju je pretrpelo domaćinstvo porodice Milošević.


Meštani ovog sela kod Čačka uglavnom kažu da pomoć koja je stigla nije bila dovoljna da zaustavi vatrenu stihiju.

- Do moje kuće vatrogasci nisu ni stigli nego smo nas pet-šest pokušavali da ugasimo

požar. Vatra je počela da se razgoreva još oko četiri sata ujutro, ali je helikopter u ova sela stigao tek oko podneva. A to je za moje imanje i štalu bilo kasno - kaže Radoš Blagojević, koji dodaje da imanje izgleda kao da je tajfun prošao.

Uputstva za zaštitu

Sva ugrožena domaćinstva od vatrogasaca su dobila i uputstva kako da se zaštite.
- Sklonite sve granje i rastinje iz dvorišta, važno je da čuvate kuću. Voda je u cisternama gore na putu, dovlačite je i iz vaše česme polivajte ovo drveće. Mi ćemo vas obilaziti s vremena na vreme. Ako dim postane pregust, spasavajte se, životi su najvažniji - govorili su vatrogasci.

Uprkos neprospavanoj noći, Blagojević je već počeo da pravi štalu gde bi smestio životinje koje su privremeno bile vezane za drvo šljive ispred kuće. Na sličan način sa vatrom su se borili i u drugim kućama ovog sela. A. T. (25), koji je iz Čačka došao da pritekne u pomoć roditeljima, kaže da su najveći deo posla na gašenju sami uradili.


- Da nije bilo komšije koji je sa bagerom pomagao da napravimo rovove i zaustavimo vatru, ne znam šta bi se desilo. Uspeli smo da spasemo dom, ali je pomoćna prostorija “malo preplanula” - priča i pored teške muke uz osmeh naš sagovornik.

2024 © - Vesti online