Ponedeljak 27.08.2012.
13:12 >> 13:31h
Beta

Ovo je naš kandidat za Oskara

Paskaljevićev film "Kad svane dan" "pobedio" "Paradu" i "Ustaničku ulicu": Ne sanja Oskara
 

Stručni odbor AFUNA je glasanjem odlučio da Paskaljevićev film bude kandidat za Oskara, a u konkurenciji su bili i "Parada" Srđana Dragojevića i "Ustanička ulica" Miroslava Terzića.

"Ne sanjam Oskara, ostaje nada"

"Veoma sam srećan i zadovoljan. Ne sanjam o Oskaru, mislim da je to šansa srpske kinematografije da preko mog filma dobije malo više pažnje u svetu. Svi pitaju da li ima šanse, uvek ima šanse kada je u trci, pogotovo što imam Soni pikčers klasiks, veliku američku distribuciju, koja je preuzela film za američko tržište. Ostaje nam nada", rekao je reditelj Goran Paskaljević.

"Tužiću Dragojevića"

- Ne vidim nikakav spor, osim što je Dragojević krajnje agresivno krenuo da vređa i omalovažava ne samo mene i ovaj film, nego i sve što sam do sada uradio, a ja nisam hteo dozvolim sebi da to preraste u sukob, kao što su neki mediji najavljivali. Bunim se protiv takve agresije i ono što imam da kažem reći ću na sudu, jer sam prvi put u životu odlučio da nekoga tužim za uvredu i duševni bol", rekao je Paskaljević.

Paskaljević je naveo da uskoro putuje u Toronto, gde će film "Kad svane dan" na tamošnjem festivalu biti prikazan u master selekciji, koju čine najbolji reditelji sveta i biće među 12 filmova, među kojima je i novi film Bernarda Bertolučija.

"U tom sam društvu, i to je velika šansa. Nikad se ne zna, ali podsetiću da 40 godina film srpske produkcije nije bio u konkurenciji od pet filmova za Oskara. Poslednji film koji je ušao među pet za Oskara je bio 'Tri' Aleksandra Saše Petrovića, a trebalo bi pomenuti i kratki film 'Atorzija' Stefana Arsenijevića, koji je takođe ušao među pet za Oskara", rekao je Paskaljević.

Američka filmska akademija, koja dodeljuje nagradu Oskar, između 70 i 80 filmova bira pet filmova koji će biti nominovani za tu nagradu, i zatim svih 5.000 članova Akademije gleda  nominovane filmove i tajnim glasanjem odlučuje koji će film dobiti nagradu, podsetio je Paskaljević.

Članovi stručnog odbora: glumci Ružica Sokić, Zoran Cvijanović i Irfan Mensur, reditelji Darko Bajić, Petar Lalović i Ljubomir Radičević, scenarista Jovan Marković, kompozitor Kornelije Kovač, direktor fotografije Radoslav Vladić, kao i Stanislava Zarić, Maja Volk, montažer Jelena Đokić, kostimografkibha Ljiljana Dragović, dizajner tona Branko Đordević i producent Dejan Vražalić.

2024 © - Vesti online