Ponedeljak 27.08.2012.
10:06
Press

Kupe stan na kredit i otplate izdajući na sat ili dan

Rentiranje stanova na dan brzo isplati kredit
 

Upućeni tvrde da je potražnja za ovim stanovima i apartmanima sve veća i da se zbog toga sve više stanodavaca opredeljuje za taj oblik zarade. Sve više je i onih koji su procenili da je i kupovina stana na kredit za ove potrebe isplativa. Da je ponuda raznovrsna, potvrđuju oglasi i ponude nekih agencija.

U ponudi su uglavnom garsonjere i dvosobni stanovi, ali sve više ima luksuznih vila. Vlasnik jedne agencije rekao je da se sve više gostiju odlučuje za ovu vrstu smeštaja jer su cena, diskrecija i komfor prednosti u odnosu na hotel.
 

Da ima puno ilegalaca potvrđuju i podaci Turističke organizacije Beograd.


"Mi u našoj ponudi imamo samo 100 stanova koji se izdaju. To su stanovi koji su prošli kategorizaciju Sekretarijata za privredu. To što je na tržištu veća ponuda znači da oni nelegalno posluju. Od njih ni grad ni država nemaju korist i oni bi trebalo da budu sankcionisani", kaže direktor TO Beograd Dejan Veselinov.

"Kriza je nametnula nove uslove na prestoničkom tržištu turističkog smeštaja, pa je u poslednje dve godine neverovatnom brzinom procvetao novi biznis, izdavanje stana na dan. Većina ih se nalazi u širem centru, ali ima ih i na Senjaku, Voždovcu, Dedinju i Zvezdari, a cene rentiranja variraju od 25 do 120 evra po danu, u zavisnosti od veličine, nameštaja i lokacije", tvrdi Milan N, vlasnik jedne agencije za rentiranje stanova.

On kaže da se u ovom trenutku u Beogradu na tržištu kratkoročnog najma nalazi oko 400 stanova i kuća.

"Ovakvo izdavanje stanova mnogo je unosnije nego na mesečnom nivou, a pioniri u ovom poslu kažu da je isplativo i podići kredit za kupovinu stana i rentirati ga", kaže Milan N.


Da je to tako potvrđuje i Jelena J, vlasnica tri luksuzna stana, koja je pionir u ovom poslu. "Ja sam počela sa majčinom garsonjerom. Kada sam videla da je to dobra zarada izdala sam i svoj stan na Kosančićevom vencu, a posle toga i svekrvin. Pre nekoliko meseci podigla sam kredit za još jedan stan, koji rentiram, a ratu isplatim za deset dana izdavanja", kaže Jelena J.

Ona dodaje da je za legalno poslovanje potrebno dobiti dozvolu i kategorizaciju i da su to dodatni troškovi, ali ističe da je sve više "ilegalaca" u ovom poslu. U agencijama to potvrđuju i kažu da niče i nova "branša" - vlasnici koji prostor izdaju na sat.


"Za njihovu klijentelu najbitniji su diskrecija i luksuz, dok je cena sporedna stvar. Njih nema u ponudi i oni se isključivo reklamiraju od 'usta do usta', a cena u večernjim terminima staje od 50 do 200 evra po satu i to su uglavnom nelegalni poslovi", kaže jedan vlasnik agencije.

2024 © - Vesti online