Nedelja 26.08.2012.
23:08
Beta

Požar na administrativnoj liniji Srbije i Kosova

Foto: Ilustracija
 


"Vatra se proširila sa kosovske strane, a zbog mraka, nemoguće je proceniti koliku je površinu zahvatio", kazao je agenciji Beta predsednik Mesne zajednice Merdare Časlav Milošević

U toku je intervenicja vatrogašaca iz Kuršumlije, meštana i pripadnika zandarmerije. Milošević kaže da se požar veoma brzo širi i da gotovo svi meštani ta dva sela učestvuju u gašenju požara. Da bi sprečili vatru, meštani su primorani da pređu administrativnu granicu, na stranu Kosova, sa naprtnjačama na leđima da gase požar, kako ne bi se približio seoskim kućama.

"Zbog mraka ne možemo da procenimo razmere ovog požara. Linija vatre široka je više od 700 metara i neprestano se širi i napreduje ka našim selima. Zato smo morali da uđemo na teritoriju Kosova da bi pokušali da sprečimo širenje požara", kazao je Milošević.

On je dodao da niko još ne zna da li se požar gasi i na kosovskoj strani.

"Požar se približio na nekoliko stotina metara od punktova policije na administrativnom

prelazu Merdare, a iz šume se izdiže veliki plamen", kazao je Milošević.

U gašenju požara u ta dva sela, učestvuju pripadnici zandarmerije, vatrogasne ekipe i meštani.  Večaras je i u selu Mačkovac, nedaleko od Kuršumlije, izgorelo oko pet hektara livada, pašnjaka i jedan deo izdanaka hrasta i cera.

Bilo je ugroženo i jedno seosko domaćinstvo, ali su brzom intervenicom zaposlenih u Srbijašumama, vatrogasca i meštana, sprečene veće posledice. Požar u Mačkovcu je izbio u popodnevnim satima a lokalizovan je večeras. Koordinator protivpožarne zaštite u Srbijašumama Bogdan Ivić, kaže da će vatrogasci i zaposleni u tom preduzeću noćas dežurati u tom selu, da bi sprečili eventualno rasplamsavanje požara.

2024 © - Vesti online