Ponedeljak 27.08.2012.
00:17
Blic

Ako Tadić ne da ostavku, Đilas ide iz stranke

Dragan Đilas i Boris Tadić: Borba za prevlast u DS-u
 



Kako tvrdi "Blicov" izvor, Đilas ne želi da bude protivkandidat Tadiću na stranačkim izborima, mada ne strahuje od toga da bi na njima mogao biti poražen. Naprotiv, navodi izvor lista, gradonačelnik Beograda je uveren da ima podršku većine delegata GO, koji smatraju da bi dosadašnji predsednik trebalo da ode s čelne funkcije zbog poraza na izborima, kao i zbog ljudi koji su se na njega oslanjali, a doprineli su tome da stranka ode u opoziciju. Prema rečima sagovornika "Blica", Đilasov zahtev odnedavno podržava i jedan od doskorašnjih najbližih Tadićevih saradnika - Dragan Šutanovac.

- Sigurno je jedino da Đilas neće biti protivkandidat Tadiću. Ne zato što se plaši jer ima punu podršku Bojana Pajtića, beogradskog odbora i više od polovine delegata iz centralne Srbije, a to znači 80 odsto glasova koji bi mu doneli sigurnu pobedu - kaže sagovornik "Blica".

Gradonačelnik Beograda, kako objašnjava izvor lista, poštuje sve što je lider DS uradio za Srbiju i DS u proteklih osam godina i smatra da "nije fer da ga na taj način smenjuje".

- Drugi razlog zbog koga Đilas ne želi da bude protivkandidat Tadiću jeste to što bi u naredna dva meseca do izborne skupštine stranke bilo iznošenja prljavog veša po medijima, a time bi se rejting stranke prepolovio - kaže on.

Budući da, kako kažu poznavaoci prilika u DS, Tadić ne razmišlja o tome da se povuče pre izborne skupštine - sudbina najveće opozicione stranke je potpuno neizvesna. Međutim, oni napominju da Đilas i dalje o napuštanju DS i formiranju nove stranke razmišlja isključivo kao o krajnjoj varijanti. Nepoznanica je, međutim, šta bi to moralo da se desi da Tadić pristane na Đilasov zahtev. Pokušaji potpredsednika DS Bojana Pajtića i pokrajinskog ministra Gorana Ješića da nađu kompromisno rešenje i sačuvaju stranku od cepanja dosad nisu dali rezultate. Ni nakon sedmočasovnog ubeđivanja na sastanku u Novom Sadu Đilas i Pajtić nisu uspeli da nagovore Tadića da se povuče.

2024 © - Vesti online