Nedelja 26.08.2012.
12:11
Vesti

Divac: Kandidovaću se ponovo!

Vlade Divac

Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, smatra da su osvajanjem četiri olimpijske medalje ispunjeni ciljevi pre početka Igara. Uostalom, to je najveći uspeh srpskog sporta posle Olimpijskih igara u Atlanti i raspada SFRJ, da je samim tim on stekao dovoljno kredita da se ponovo kandiduje za prvog čoveka srpskog sporta.


"Ponoviću da sam, pre svega zbog mladih, zadovoljan rezultatima i ponašanjem naših olimpijaca u Londonu. Ocena je vrlo dobra - četiri, mada je malo nedostajao da bude i petica. Zadovoljan sam kako smo i kako sam radio, ali sam mogao više. Prvih 18 meseci sam upoznavao sistem. Formirali smo mlad tim i dugujem im veliku zahvalnost, jer su uradili sve što je bilo potrebno. Ako budemo dobili podršku nastavljamo na isti način".


Da li to znači da ćete se ponovo kandidovati za predsednika OKS?
"Svaki savez će dobiti upitnik na kojem će se izjasniti o kvalitetu mog rada. Ako odgovori budu pozitivni kandidovaću se, ako ne onda je sve jasno. Biće formirano novo predsedništvo."

Ovo prvo vam je nekako nametnuto?
"Promenili smo neke stvari. Biraće se osmoro članova, a predsednik će moći da izabere još petoricu. Hoću da bude radno telo. Dosta smo se iscrpli. Čak sam snimao spotove da bi novac stigao u kasu OKS. Nekim članovima sam izuzetno zadovoljan, drugi su, jednostavno, bili samo fizički prisutni".


Imali ste u Londonu razgovore sa državnim zvaničnicima?
"Bodrili su nas, videli kako radimo. Rekao sam im da su sredine u teškoj situaciji i da bi bilo dobro kada bi oni koji ulažu u klubove imali određene olakšice. Ulagao sam u Partizan i Slogu, ali to je bila moja moralna obaveza, a ne deo sistema. Odgovor predsednika Nikolića i premijera Dačića je bio pozitivan".


U prvim analizama dotakli ste se B normi, odnosno ispunjenja od strane velikog broja takmičara koji nemaju relevantnu vrednost na međunarodnoj sceni.

"Da ne govorimo o imenima, nisu bitna. Mislim da B norme postoje za sportski nerazvijene zemlje kako bi se pojavili na takmičenjima. Smatram da možemo da ih primenimo, ali samo za mlade sportiste kojima bi to bilo preko potrebno iskustvo. A za one koji su već u sportski poznim godinama ne znam koliko je to potrebno. Trebalo bi samo da to sve institucionalizujemo. Jer, ovako mi smo sportska nacija i mislim da je to, da ne kažem degradacija, ali jedno nepoštovanje OI ako idete tamo sa B normom iz Srbije", rekao je predsednik OKS-a.


OKS preuzima kompletnu nadležnost nad olimpijskim sportovima. Kakvi su tu naredni koraci?
"Sigurno slede analize onoga što su savezi tražili, dobili, predvideli i učinili. Hoću da razmenimo iskustva, da vidimo da li smo kao olimpijski pokret na pravom putu, a mislim da jesmo. Želim mnogo jaču saradnju sa savezima. Hoćemo da vidimo tu infrastrukturu, ali treba da se zna da su naši sportisti imali sve uslove koje su imali drugi sportisti na Igrama. Atletičari su, recimo, odlazili na Tenerife, drugi su, takođe, imali mogućnost da rade napolju. Nije dobro tamo trošiti sredstva, mada smo zbog manjka infrastrukture bili prinuđeni na tako nešto, da budu u trenažnom procesu".


Kako ocenjujete kompletnu atmosferu u timu?
"Super! Ta atmosfera je i donela bronzu vaterpolistima. Očekivali su zlato, a ispalo je da nam je bronza kao zlato. Vratila ih je iz mrtvih Miličina medalja. To su veliki igrači, junaci i svaka im čast na snazi koju su pokazali u susretu sa Crnom Gorom. Pazite tu su igrači bez kluba, sa neizvesnom perspektivom, odigrali su muški".


Ipak, bilo je razočaranja?
"Jeste, pa kad ne osvojite ono što ste želeli sigurno ste razočarani. Nole je hteo medalju, vaterpolisti zlato, ali šta da im zamerimo. Ni dlaka ne sme da im fali".


Kategorizacija sportista je pun pogodak. Kako dalje?
"Na isti način. Najuspešniji iz Londona su se stavili u poziciju da su u novom ciklusu kandidati za medalju. Savezi su tu glavni, mi samo dodajemo nešto na ono što postoji. Ali, od 2013. taj status mora da se potvrđuje kroz rezultate na međunarodnoj sceni. Rekao sam Milici da uživa do kraja meseca, ali da se u sportu od minulog rada ne živi".


Priča se da ste pominjali deset medalja?
"Nikada nisam rekao tako nešto! Rekao sam da imamo deset šansi, a imali smo i više od deset. Od Sidneja smo napravili pomak, ali nije ni to najvažnije. Mladi, mladi su ono što me raduje i sigurno će imati punu podršku. Stjepanović, Fejzić, Novaković, Tomićević i drugi su naša budućnost. Pazite, mladi Fejzić je hrabro rekao da ide po zlato. To nam treba, takva volja, snaga".


Borilački sportovi su posle dugo vremena bili zastupljeni?
"Rvanje je stabilno, imamo nekolicinu takmičara koji će sigurno predstavljati vrednost u narednim godinama. Gerasimenko je veliki podstrek za mlade džudiste i za njih ne brinem. Tekvondo je hit. Moj sin ga je nekada trenirao, ali sam tek u Londonu proveo čitav dan na borilištu da shvatim o čemu se radi. Uspeh Milice Mandić će biti mamac za mlade, biće ih sve više. Ostao nam je boks. Moramo da ga vratimo, ali za sada ne znam kako".


Gerasimenko je jedini stranac u našem timu. Vaš stav o tome?
"Nisam pobornik da se jure po svetu, da im se nudi nešto što nemaju naši sportisti. Ali, ako imaju ambicije da se bore za nas, poseduju kvalitet i ako to prepoznamo kao nešto korisno onda je to u redu. Tu kriterijumi treba da budu jasni".


To važi i za kolektivne sportove?
"Da, mada znam da je, recimo, naš košarkaški selektor Dušan Ivković protiv toga. Ako taj sportista hoće da igra, doprinosi promociji i tretiran je kao domaći igrač onda mislim da ne treba praviti probleme".


U poslednje vreme pojedinačni sportovi preuzimaju primat nad kolektivnim?
"Lakša je kontrola sportista i trener. Ranije su kolektivni imali drugačije sisteme od učitelja u školi, lokalnih trenera, brojnih kampova. Sve se to izgubilo. Zbog toga me hvata strah".


Predstoji nam Soči, Zimske olimpijske igre. Imamo sportiste koji bi mogli da nas predstave bolje nego na ranijim takvim smotrama.
"Iskreno zimski sport nam je po strani. Sada radimo nešto novo, prostor za napredak u snoubordu, biatlonu, bobu postoji. Razgovarao sam sa Emirom Kusturicom, predsednikom Skijaškog saveza. Imamo planove. Bobisti će uskoro dobiti svoje vozilo. Žao mi je što nemamo bolju hokejašku ekipu".


Mnogi kažu da je u tim sportovima struka problem?
"Nije tačno. Potrebno je da savezi kažu šta im treba i da onda odradimo naš posao, jer sve takve zahteve za stručnom pomoći finansira MOK. Zimski sportovi moraju da naprave strategiju, da se odrede centri gde se razvijaju i da njihovi predstavnici budu agilni u predsedništvu. Angažovanje stranih stručnjaka je, ponavljam, najmanji problem. 

Jeste li bili na košarkaškim mečevima ?

"Nisam stigao. Hteo sam i uspeo da budem bar jednom na svim našim borilištima. Video sam se sa Kobi Brajantom, svratio do NBA kuće. U košarci smo se u jednom trenutku približili, pa posle stali. Problem je što nam mladi rano odlaze i ostaju samo potencijal, a ne i veliki igrači".


U Brazilu će se igrati nova disciplina basketa tri na tri ?
"To je ono pravo. Tu nema vremena da se gleda trener, mašta i brzina čine svoje. Ovako robujemo akcijama, trenerima u odelima. Da, to će biti super, velika šansa za nas. Uostalom, ako treba, igraću i ja"!, zaključio je Vlade Divac.

2024 © - Vesti online