Utorak 27.10.2009.
11:29
Tanjug

U slučaju otkaza, moguć štrajk u HRT-u

Po pisanju "Novog lista", zaposleni na Hrvatskoj televiziji ozbiljno razmišljaju da u slučaju vanrednih otkaza toj četvorki, u znak protesta štrajkom zaustave emitovanje programa.

Maja Sever, Sanja Mikleušević-Pavić, Lela Knežević i Robert Zuber juče su članovima Programskog saveta poslali pismo u kome od njih traže zaštitu zbog, kako stoji, učestalih Sutlićevih medijskih napada i netransparentnih postupaka

odelenja pravnih poslova HRT.

Oni u pismu tvrde da su poslednjih dana izloženi stalnom mobingu poslodavca, a bez mogućnosti da nadležnim organima u HRT-a iznesu sve okolnosti događaja.

Još jedna neprijatnost za prvog čoveka HRT-a: Vanja Sutlić mogao bi da se suoči sa štrajkom zaposlenih u ovoj medijskoj kući 

Odeljenje pravnih poslova pozvalo je novinare da se izjasne o svojim tvrdnjama da je Sutlić u februaru 2008. njihovu koleginicu nazvao "četničkom kurvetinom" i da je branio da ona nastupi u jednoj humanitarnoj emisiji, na šta su oni zatražili odgađanje s obzirom na sprečenost svojih advokata.

Na svoju molbu već sedam dana nisu dobili nikakav odgovor, ali zato se sve češće pominje da bi njihov zahtev za odgađanjem mogao biti tumačen kao odbijanje izjašnjavanja čime bi postupak bio završen vanrednim otkazima.

U traženju zaštite od Sutlićevih postupaka, četvoro novinara podseća da su kao zaposleni u HRT-u, pravilnikom o radu i etičkim kodeksom onemogućeni da odgovore na napade Vanje Sutlića, dok je on protivustavno izuzet od pravila.

Od veća se traži da ih se zaštiti od napada, i podseća da ni Etička komisija ni odeljenje pravnih poslova, nisu još ispitali ni utvrdili ko je šta rekao i da li je četvoro novinara prekršilo pravila HRT-a potvrdivši novinarima da je nešto izrečeno.

Na sastanku u petak, 120 zaposlenih u HRT-u, članova Hrvatskog novinarskog društva dalo je podršku četvorki, a zatraženo je i da se postupci u kući ne vode samo protiv njih, već i protiv Sutlića koga se smatra krivim za loš ekonomski položaj HRT-a.

2024 © - Vesti online